‘Voorlezen is superleuk om te doen’

Read2Me! is een landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers. Aan de finale gaan verschillende rondes vooraf: eerst de verkiezing van ‘voorlezer van de school’, daarna de lokale wedstrijd tussen voorlezers van Haagse scholen, en dan de regionale ronde. In de lokale, Haagse wedstrijd had Bibliotheek Den Haag een verbindende rol en was stimulator. Ze zocht contact met scholen die voorlezers afvaardigen voor de wedstrijd. Ze bood de scholen boeken te leen aan om de keuze voor de kinderen die meededen, te vergemakkelijken. En zij organiseerde de Haagse finale in Theater aan het Spui. Sterre Kalis van het VCL werd dit jaar eerst voorleeskampioen van haar school. Daarna nam ze het op tegen voorleeskanonnen van andere Haagse scholen. “Wat ik leuk vind, is dat veel kinderen die mij hebben horen voorlezen, het boek zijn gaan lezen.

Winnares Sterre Kalis

Sterre Kalis deed op school mee aan de wedstrijd ‘beste voorlezer van de school’, van het VCL aan de Van Stolkweg. In maart stond ze in de Haagse finale en ging ze de strijd aan met voorlezers van andere Haagse scholen. Wat een lef! Hoe durf je zoiets aan? Hoe bereid je je voor op zo’n wedstrijd? Welk boek kies je? En hoe ging het verder?

“Voorlezen vind ik al heel lang leuk om te doen. Thuis voor mijn ouders en eigenlijk voor iedereen die maar wil luisteren. Op de basisschool, in groep 7, heb ik al eens meegedaan aan een voorleeswedstrijd. Toen won ik in de klas en werd tweede van de school.”logo

“In de brugklas vertelde onze lerares Nederlands over Read2Me!. Hé, gaaf, daar ga ik aan meedoen, dacht ik. En een boek kiezen was niet moeilijk. We hadden thuis een Jonge Juryboek, Dat heb ik weer, deel 1, van Carrie Slee, precies een verhaal om uit voor te lezen.”

“Ik heb vaak geoefend. Mijn lerares, mijn moeder en ook mevrouw Hage van de schoolbibliotheek gaven me tips. Bijvoorbeeld over het tempo waarin je leest, het is belangrijk dat je dat niet te snel doet, af en toe rust neemt; over intonatie: je moet duidelijk praten met stemwisselingen, en over ‘contact maken’ met je publiek: af en toe even de zaal in kijken. Het ging zo goed dat ik eerste van de school werd!”

“Dus mocht ik naar het Theater aan het Spui voor de volgende ronde. Heel spannend, want ik was pas als laatste aan de beurt. Kreeg het tijdens het wachten heel warm, maar dat ging snel over toen ik eenmaal begon. Ik had stukjes uitgekozen uit hetzelfde boek van Carrie Slee, en toen ik klaar was dacht ik …….yesss! Ik werd eerste, Haags Kampioen Read2Me!.”

“In Delft werd daarna de regionale kampioen gekozen. Daar was ik net niet goed genoeg: ik werd tweede. Niet naar de landelijke finale dus. Maar ik vind het toch hartstikke mooi dat ik zo ver ben gekomen. Wat ik ook leuk vind, is dat veel kinderen die mij hebben horen voorlezen, het boek zijn gaan lezen. Logisch, zo werkt het bij mij ook. Als je een leuk verhaal hoort, dat ook nog eens spannend wordt voorgelezen, ga je toch vanzelf naar de bibliotheek om het boek te lenen?”

2018-01-09T16:59:20+00:00