voor ouderen tijdens Nederland Leest

In de maand november was het weer zo ver: de jaarlijkse landelijke campagne Nederland Leest ging van start. De bedoeling van de campagne is dat iedereen met elkaar in discussie gaat over één bepaald boek. Dit jaar stond Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart centraal. Ook Bibliotheek Den Haag gaf haar bibliotheekleden dit boek cadeau. Maar dat was niet het enige! Want zoals ieder jaar trokken voorlezers ook dit jaar langs verschillende Haagse instellingen voor ouderen. Vooraf verdiepten zij zich in het onderwerp en stelden een gevarieerd programma samen over de schrijver Maarten ‘t Hart en zijn boek. Zij lazen fragmenten voor uit het boek en vulden die aan met verhalen, anekdotes en poëzie rond het thema.

Voorlezen in wijkcentrum Het Kalhuis
Bij De ontmoeting kunnen Scheveningse senioren elkaar wekelijks ontmoeten voor sociaal contact. Op 13 november 2014 stond de bijeenkomst helemaal in het teken van Een vlucht regenwulpen. In wijkcentrum het Kalhuis kwam een groep senioren luisteren naar een voorleessessie. Vrijwilligster Mieke las voor, de dames genoten zichtbaar van de sfeervolle stukjes. Maar het stuk over de ouderlingen riep heftige reacties op, zoals: “Zo zijn ouderlingen helemaal niet!” of  “Zou het nou allemaal waar zijn, wat die Maarten schrijft?” Later op de dag praatten de dames nog wat na. Hoe was het vroeger eigenlijk als de ouderlingen op bezoek kwamen? Ze waren het er in ieder geval allemaal over eens, dat Mieke prachtig voorlas en iedereen een mooie ochtend bezorgde! Voor veel senioren was de bijeenkomst aanleiding om het boek weer te gaan lezen.

Over Een vlucht regenwulpen
Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart is een klassieker. Het gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd dat Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het boek werd tijdens de campagneperiode van zaterdag 1 november t/m zondag 30 november 2014 gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt.

Over de campagne Nederland Leest
De campagne is al weer vijf jaar een succes. Het grote voorbeeld van Nederland Leest is de Amerikaanse campagne One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt. Dat het lezen van een goed boek veel plezier verschaft en de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee. Het boek was in de hele stad onderwerp van discussie. Men herkende zichzelf in Harper Lee’s creatie en de roman werd opnieuw een bestseller. De actie sloeg over naar andere steden in Amerika. De aldaar door de overheid en bibliotheken gestimuleerde discussies over telkens één maatschappelijk relevant boek blijken zowel het lezen als de gemeenschapszin te bevorderen.

foto’s: Loes Schleedoorn