Voorleesdagen: Ze onthouden het van a tot z

Luisteren naar ‘Nog 100 nachtjes slapen’, zelf een slinger maken van lapjes stof, en natuurlijk lekkere dingen eten. Peuters en hun (groot)ouders hadden het erg gezellig tijdens het Nationale Voorleesontbijt in bibliotheek Loosduinen op woensdag 23 januari 2013. Tamara Seur, presentatrice bij het Jeugdjournaal las het verhaal voor. En dat viel erg in de smaak! Een moeder: “Een ochtend als deze laten we natuurlijk niet schieten, want de kinderen leren spelenderwijs meer dan je denkt. Ze onthouden het van a tot z.”

Tamara Seur leest voor in bibliotheek Loosduinen

Het jaarlijkse voorleesontbijt – de start van de Nationale Voorleesdagen – is een mooie gelegenheid om een speciaal iemand uit te nodigen die het Prentenboek van het jaar voorleest. Bibliotheek Loosduinen had Tamara Seur te gast: “Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken. En voorlezen is favoriet, zeker als het om een boek gaat dat ik zelf ook leuk vind. Het Jeugdjournaal is uiteraard wel iets anders, en niet voor de allerkleinsten, maar met twee kleine kinderen heb ik ook behoorlijk wat voorleeservaring!”

Prentenboek van het Jaar
Het verhaal waar alles om draaide was Prentenboek van het Jaar Nog 100 nachtjes slapen, van auteur en illustrator Milja Praagman. Het gaat over een klein meisje, Dorus, dat niet kan wachten tot ze jarig is. Van haar moeder mag ze daarom alvast wel een feestje maken. Ze mag lapjes knippen, en dat doet ze: uit het tafelkleed, uit de jurk aan de waslijn, en ze knipt lapjes uit van alles en nog wat, de hele stad door.

Tot tien tellen
Dat de peuters te jong zijn om Tamara Seur te (her)kennen mag de pret niet drukken: ze zijn een en al oor als ze het verhaal begint te vertellen. Al meteen betrekt ze de kinderen erbij: “Wie kan er al tellen?” Ze krijgt een enkele reactie. “Wisten jullie dat Dorus ook al kan tellen? Tot tien. Maar het is nog honderd nachtjes voordat ze jarig is. Hoe moet dat nou?” Tijdens het voorlezen vraagt ze de kinderen de tekeningen in het boekje van dichtbij te komen bekijken. Dat hoeft ze maar één keer te zeggen. Na het verhaal maken ze – net als Dorus in het verhaaltje – met elkaar een slinger van lapjes stof. En dan is het tijd om te gaan smikkelen, het is tenslotte een Voorleesontbijt. De krentenbollen, pakjes vruchtensap, de speculaasjes en sinaasappels zijn zo op!

Tamara Seur

Tweede Voorleesontbijt
Elly van der Hout is gekomen met zeven peuters. Zij is coördinator bij ’t Peenbuikertje, het kinderdagverblijf dat hoort bij de Ds. W.E. den Hertogschool in Loosduinen. “We zouden met veertien kinderen komen, maar er zijn er jammer genoeg zeven ziek. We werken veel samen met deze bibliotheek en komen hier zo’n zes keer per jaar. Aan het begin van het schooljaar plannen we al die bezoekjes; dit is alweer ons tweede Voorleesontbijt. Hoe we dit voorbereiden? We hebben de kinderen globaal verteld waar het verhaaltje over gaat en natuurlijk wisten ze dat ze lekkere dingetjes zouden krijgen. In de rest van de week lezen we zelf het verhaaltje van Dorus voor aan alle andere peuters.”

Het blijft lang hangen
Behalve kinderen van het kinderdagverblijf zijn er ook ‘losse’ peuters op het Voorleesontbijt afgekomen. Met hun moeders natuurlijk. Een van hen vertelt dat de Peuterweken voor haar een begrip zijn. “Voorlezen is ongelooflijk belangrijk en wat hier vanochtend gebeurt, blijft echt lang hangen in een kinderhoofdje. Mijn zoontje hoorde vorige week een stukje terug van Mama kwijt, het voorleesboekje van vorig jaar. Hij bleek het nog allemaal te weten! Ik gebruik voorleesboekjes een paar weken, dan zijn de kinderen er wel op uitgekeken. Ik kom dus vaak in de bibliotheek.”

Een moeder met twee dochtertjes van – bij elkaar opgeteld – hooguit zes jaar: “Wij komen hier iedere paar weken om nieuwe voorleesboekjes te halen. En een ochtend als deze laten we natuurlijk niet schieten, want de kinderen leren spelenderwijs meer dan je denkt. Ze onthouden het van a tot z.”

Mini-editie
Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen die nog duren tot 2 februari, komt het boekje van Milja Praagman nog uit in een mini-editie met dvd, voor € 5,00.

2018-01-09T16:59:19+00:00