Terug in de tijd

Verhalentafel grote gezinnen
Het enthousiasme voor deze verhalentafel was bijzonder. Na een kleine oproep in het Algemeen Dagblad meldden zich meer dan 40 mensen aan voor de bijeenkomsten met als thema grote gezinnen, in de Centrale Bibliotheek. We vroegen de deelnemers de hemd van het lijf over hun herinneringen. Hoe was het in een Haags gezin, in huis vol met broertjes en zusjes? Voor hoeveel personen moesten de aardappels geschild of de rijst gekookt? Na een extra bijeenkomst bleven er 10 ontroerende verhalen over van oudste, middelste en jongste kinderen die opgroeiden in gezinnen van negen tot maar liefst drieëntwintig kinderen.

Een aantal mensen kon niet meedoen met de verhalentafel, maar ging enthousiast naar een speciale editie van MijnDenHaag*, een collectie van het Haags Historisch Museum, over grote gezinnen

Haagse Herinneringen: verhalentafel ADO
ADO Den Haag bestaat al meer dan 100 jaar. De club won onder andere landskampioenschappen, bekers en speelde internationaal voetbal. Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Piet de Zoete en Dick Advocaat speelden voor ADO Den Haag. Bibliotheek Escamp ging in het kader van de verhalentafel op zoek naar verhalen over de geschiedenis van de club. Wie was voor ADO Den Haag, wie voor Holland sport? Wat hebben supporters meegemaakt langs de lijn? Resultaat:10 verhalen vanaf de tribune en het voetbalveld van ADO Den Haag verteld door oud-spelers, oud-spelersvrouwen en trouwe fans.

Haagse Herinneringen: Dag van de Haagse geschiedenis
Bij de start van de Maand van de Geschiedenis én de Maand van de Vitaliteit, was er in de Centrale Bibliotheek een afwisselend programma rond Haagse Herinneringen. Thema van de dag was: Van hofje tot diaconie – zorg voor ouderen in Den Haag. Na de feestelijke presentatie van het boek Den Haag seniorvriendelijke stad toen en nu volgden twee lezingen. De eerste van Coos Wentholt ging over Haagse hofjes. Daarna vertelde Jurjen Vis over de Haagse diaconie. Vervolgens konden de deelnemers kiezen uit vijf verschillende onderdelen, van lezingen tot wandelingen of workshops. Meer dan 100 mensen waren deze middag in de bibliotheek voor een duik in de geschiedenis van Den Haag.