Twaalf uur non-stop voorlezen!

Een voorleesmarathon! Voorlezen door professionals, maar ook door mensen uit de buurt, zoals een beveiligingsambtenaar, een huisarts, iemand van de kinderboerderij. Aan ouderen, kleuters en peuters. Met workshops voor leerlingen van de basisschool, en ’s avonds een programma voor ouders. In een zinderend drukke bibliotheek Transvaalkwartier zette iedereen zich aan het voorlezen van en luisteren naar verhalen. De voorleesmarathon was een enorm succes: “Normaal gesproken is het op woensdagmiddag al druk, maar zoals vandaag heb ik het niet eerder meegemaakt.”

Voorleesmarathon Bibliotheek Transvaalkwartier, 11-12-13 te DenDe voorleesmarathon begon om negen uur ‘s ochtends met de opening door wethouder Ingrid van Engelshoven, en liep door tot ’s avonds. Wij bezochten een deel van het programma.

Geanimeerde gesprekken
Rond lunchtijd neemt een groepje senioren deel aan een ‘voorleeslunch’. Verteller Anita Poolman heeft eerder die ochtend verhalen voorgelezen over Transvaal en Schilderswijk. Dat lokte geanimeerde gesprekken uit. Nu behandelt ze een gedicht van, heel actueel, Nelson Mandela. Daar betrekt ze de deelnemers actief bij: ieder leest een zin voor en daarna draagt Poolman het hele gedicht voor. Prachtig, vindt een mevrouw die boven de bibliotheek woont. “Ik kom hier graag, ze organiseren van alles.”

Nooit eerder gedaan
In de kinderhoek zit gemeentelijk opsporingsambtenaar Manne klaar. Hij komt op verzoek van de bibliotheek voorlezen. “Nog nooit gedaan, maar het lijkt me heel leuk.” Eerst vertelt hij over zijn werk. “Sleept u ook auto’s weg?”, vraagt een jongetje. “Nee, dat doet de politie.” Hij leest een echt jongensverhaal voor, en de jongetjes hangen dan ook aan zijn lippen. Dan is het de beurt aan Jan Wuister, huisarts in de Schilderwijk. “Ik voel me betrokken bij de bieb, daarom doe ik dit graag.” Hij heeft Brammert is ziek uitgekozen, een heel toepasselijk verhaal voor een huisarts, maar daar staan de kinderen niet bij stil. Ze luisteren ademloos.

Meer buurtbewoners
Ook Sandra Peters komt voorlezen: ze werkt bij kinderboerderij De Woelige Stal, vlak bij de bibliotheek. “Ze kennen mij want op de kinderboerderij organiseren we ook van alles, soms ook samen met de bibliotheek.” En de marathon gaat verder met Eefke Doorduyn, de ‘buurvrouw van de bibliotheek’. Zij heeft vroeger in het kleuteronderwijs gewerkt en blijkt nog steeds precies te weten wat kinderen leuk vinden.

Steeds nieuwe verhalen
Dan is er ‘De Verhalentrommel’, workshops vertellen, luisteren en verbeelden. Vanmiddag verbeelden Anita Poolman en Tatiana Radier spannende verhalen voor een grote groep kinderen van 4-7 jaar. Het is volle bak. Steeds komt er een nieuw verhaal uit de verhalentrommel. Ouders zijn enthousiast: “De komende weken ga ik deze verhalen thuis voorlezen, dat werkt heel goed.”

Voorleesmarathon Bibliotheek Transvaalkwartier, 11-12-13 te Den

Programmaleider Mohammad Behshti is meer dan tevreden. “Voorgelezen worden, het staat aan de basis van je taalontwikkeling. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat is het signaal dat de bibliotheek wil geven met deze voorleesmarathon. En dat dit signaal wordt opgepikt, is fantastisch. Het is hier nog niet eerder zo druk geweest. Het laat zien dat de bibliotheek dé plek in de wijk is om zoiets als een voorleesmarathon te organiseren. En je ziet ook dat buurtbewoners heel betrokken zijn. Volgend jaar weer!”

2018-01-09T16:59:17+00:00