Sopraan Margit Beukman zong met blazersensemble I Fiati, Hella en Freek de Jonge gaven een voorleesvoorstelling (zo 14 april 2013), en Frenk van der Linden diepte met Howard Komproe en Wessel Lambrechts vredesonderwerpen uit. Humanity House organiseerde bovendien een pubquiz en er was nog meer muziek: van singer/songwriter Joanna Weston. Een impressie van enkele onderdelen van het programma dat het begin inluidde van de Haagse Vrijheidsweken.

sopraan Margit Beukman

sopraan Margit Beukman

Veel bezoekers verheugden zich al bij voorbaat op het optreden van blazersensemble I Fiati en sopraan Margit Beukman. Vroeg aanwezige fans: “Ja, wij zijn speciaal hiervoor naar de bibliotheek gekomen. Margit Beukman is echt een fenomeen, en dat geldt ook voor deze blazers. Ze treden met werk van Bruckner en Farkas buiten de gebaande paden. Echt fantastisch dat de bibliotheek er moeite voor doet zulke gezelschappen binnen te halen.”

Hella en Freek de Jonge
En natuurlijk zijn mensen ook nieuwsgierig naar de voorleesvoorstelling van Hella en Freek de Jonge. “Ja, ik ben benieuwd, meestal steelt Freek toch de show, maar nu zijn de rollen blijkbaar omgedraaid. Hij begeleidt háár nu. Dat trok me wel!” Hella de Jonge schreef Spring, een autobiografisch getinte roman. Zij leest eruit voor. Freek plaatst rake opmerkingen en zingt een paar liedjes.

De zes hoofdstukken in haar boek behandelen elk een probleem. Over haar tante bijvoorbeeld. “Die zat in de Joodsche Raad en heeft d

Hella en Freek de Jonge

Hella en Freek de Jonge

e oorlog misschien wel overleefd ten koste van anderen.” Een vreselijk idee, dat haar tante op haar voetstuk deed wankelen. Er is ook een hoofdstuk dat gaat over relatie met Freek. “Die”, zo blijkt uit een voorval dat Hella in haar boek beschrijft, “kiest altijd voor zichzelf, als het erop aankomt.” Tijdens het signeren na de voorstelling wil iemand weten of die situatie nu fundamenteel anders is geworden. Hella, breed glimlachend: “Ik heb wel een snaar geraakt, jazeker. Het is Freeks eigen idee geweest om een voorleesshow rondom mijn boek te maken en ook om me daarin te begeleiden.”

Nationale Negerdag
Eerder diepte journalist en programmamaker Frénk van der Linden onderwerpen uit die op een of andere manier met vrede en veiligheid te maken hebben. Hij sprak eerst met Howard Komproe, cabaretier, ‘neger’ en auteur van De grens van de grap. Van Komproe weten we dat hij zijn conferences met negerwoordgrappen doorspekt, zoals ‘één neger maakt nog geen zomer’, ‘goeie neger, slechte neger’. En hij heeft een Nationale Negerdag uitgeroepen.

Gebrek aan humor
“Waarom?” wilde Van der Linden weten? “Het is natuurlijk grap en protest ineen. Ik provoceer en maak welbewust foute grappen en gebruik het woord neger. Zo probeer ik aan het korstje van de wond te krabben. Maar dat pakt verkeerd uit als mensen de bedoeling niet snappen. Ik bleek er racistische reacties mee uit te lokken. Kreeg zelfs doodsbedreigingen. Dan raak je, denk ik, aan de grens van de grap. Dan wordt het oppassen.” Een bezoeker: “Ik heb het een en ander op Twitter gevolgd, en wilde wel horen hoe hij erop reageerde. Onbegrijpelijk die ophef. Mensen hebben duidelijk gebrek aan humor!”

Frenk van der Linden en Howard Komproe

Frenk van der Linden en Howard Komproe

Mythes op de voorpagina
Van der Linden sprak ook met Lambrecht Wessels. Over diens beroep, onafhankelijk specialist in het analyseren van internationale conflicten. En over de relatie met de media. “De journalistiek laat vaak steken vallen. De Taliban wordt bijvoorbeeld al jaren omgekocht, maar daar lezen we niets over. En als iets wel wordt uitgediept, vind je het op pagina 13 in de krant, terwijl de mythes op de voorpagina staan.” Van der Linde, zelf journalist, beaamde dit en gaf een voorbeeld waarin hijzelf als correspondent de fout in was gegaan. Hij had bericht over vele doden op het Plein van de Hemelse Vrede bij de studentenopstand in 1989. “Later kwam ik erachter dat er die dag op het plein niemand was gesneuveld. En dat de overbekende foto van de student voor de tank een paar dagen later was gemaakt. Pure propaganda.”

Geen gehoor
Wessels probeert het tij te keren, legde hij uit, door journalisten en programmamakers te bestoken met feiten die hij door persoonlijk onderzoek verkrijgt. “Tot op heden sijpelt maar ongeveer twintig procent van wat ik meld, door in de journalistiek.” Een bezoeker merkte op: “Waarom wordt u dan zelf geen journalist?” Een terechte vraag, vond Wessels, maar “ik blijf liever onderzoek doen dat mythes blootlegt. Ik zal beter mijn best moeten doen om er gehoor voor te krijgen.”

Joanna Weston
De Britse zangeres singer-songwriter Joanna Weston, uitgenodigd door Peace Brigades International, zong tussendoor protestsongs. Op Bevrijdingsdag zingt ze een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd vrijheidslied in Amsterdam en Utrecht. Weston ondersteunt hiermee de voorvechters van human rights. Het speciale bevrijdingslied zat er helaas voor de fans in de bibliotheek niet in, daarop rustte nog een embargo.

Wessel Lambrechts en Frenk van der Linden

Wessel Lambrechts en Frenk van der Linden

Tot slot:

Joanna Weston

Joanna Weston

Hella de Jonge signeert

Hella de Jonge signeert

Tekst: Ton van der Veeken

Foto(‘s): Loes Schleedoorn