Peuters en kleuters gaan vóór

Voor de Peuterweken in januari en februari is het nog nauwelijks nodig reclame te maken. Ouders van jonge kinderen hebben de activiteiten in de bibliotheek al ver van te voren in hun agenda staan! Dat was ook zo in het afgelopen jaar. De Peuterweken begonnen in januari met de Nationale Voorleesdagen. Allereerst het Nationale Voorleesontbijt, met in sommige bibliotheken een bekende voorlezer. Daarna in alle vestgingen veel voorlezen: uit ‘Mama kwijt’, het allerleukste prentenboek van 2012, en uit de negen andere boeken die jeugdbibliothecarissen uit het hele land hadden uitgekozen voor de Prentenboek Top Tien. ‘Mama kwijt’ had ook kindertheatermakers geïnspireerd. Verschillende gezelschappen traden vanaf begin februari met een eigen versie van het verhaal op in de wijkbibliotheken. Bijna alle voorstellingen waren tot de laatste plaats ‘uitverkocht’: “Het is altijd één groot feest!”

foto Henriette Guest

Voorlezen – nog meer dan anders – en peutertheater, dat waren de ingrediënten van de Peuterweken in de bibliotheek. Ze begonnen met De Nationale Voorleesdagen van 18 t/m 28 januari, met als vast onderdeel het Nationale Voorleesontbijt. Verschillende bibliotheken hadden daarvoor peutergroepen van kinderdagverblijven uitgenodigd, of ouders met peuters. Op het menu: voorlezen uit Mama kwijt, het prentenboek van het jaar, knutselen, iets lekkers te eten en een drankje. Mama kwijt van de Ierse illustrator Chris Haughton, gaat over een uiltje dat uit het nest valt en zijn moeder kwijt is. In het bos op zoek naar moeder dus! Een ideaal verhaal om voor te lezen en te bewerken tot peutertheater.

Poffertjes
Bibliotheek Scheveningen had drie groepen kleuters uitgenodigd om te komen ‘voorleesontbijten’, zo’n 75 kinderen totaal. Karin van Dijk: “We hadden ook dit jaar een flink programma. Natuurlijk eerst Mama kwijt voorgelezen, maar niet zomaar. Met decor en attributen! Dat spreekt helemáál tot de verbeelding. Daarna was het tijd voor knutselen en poffertjes eten (dat is altijd een doorslaand succes). Wie dan nog zin had, kon meedoen aan een puzzel en een quiz. Je hoeft niet te vragen of ze het leuk vonden. Dat zag je aan de gezichten.”

Warm bad
Poppentheater Hans Schoen speelde in bibliotheek Wateringse Veld voor een volle zaal (84 ouders en kinderen) Op zoek naar Mama. Volgens Martijn Noordam, die had meegedaan aan de organisatie, een feest van herkenning. ”Een voorstelling met zelfgemaakte poppen en uit het boek nagebouwde attributen. De kinderen herkenden die onmiddellijk, omdat ze het boek op school al van voor naar achter en weer terug hadden voorgelezen en bekeken. Het feest begon al goed toen we het landelijk bekende muziekje draaiden: Waar is Mama? Mama is kwijt … dat kenden ze allemaal, dus de hele zaal zong mee. Hans Schoen stapte in een warm bad.”

foto: Loes Schleedoorn

Feest
Agnes Schüller was in bibliotheek Ypenburg bij de voorstelling Mama! van poppenspeler / actrice Renee Menschaar en actrice Lot Lohr, beter bekend als ‘Pino en Lot’ uit Sesamstraat. “Het was, als altijd, één groot feest. Elk jaar nodigen we een andere groep uit van een kinderdagverblijf. De dagverblijven vragen er gewoon om. We zitten altijd vol. Waarom het steeds zo’n succes is? Neem nu deze voorstelling. Renee en Lot lazen het verhaal Mama kwijt voor en gingen samen met de kinderen uil helpen zoeken naar z’n moeder. Daarbij betrekken ze hun publiek op zo’n manier dat de kinderen helemaal opgaan in het verhaal. Daarna willen ze dat boek wéér lezen, en nog eens. Als dat geen stimulans is om met (voor)lezen bezig te zijn.”

Een vrolijke boel
Niet minder opwindend was de voorstelling Oehoe van reizend poppentheater Dubbele Jan, in bibliotheek Bomenbuurt. Catherine van Gansen: “Dubbele Jan bestaat uit één speelster, Willy Snel, en iemand voor de techniek. Willy speelt dus alle rollen zelf, en de kinderen kunnen haar ook zíen spelen. Ze is in het zwart gekleed, zodat toch alle aandacht naar de poppen uitgaat. Knap! Ze speelde in deze voorstelling verschillende dieren, deed veel liedjes, nodigde de kinderen uit mee te zingen en te dansen. En dat deden ze ook volop. Een vrolijke, gezellige boel was het!” En de ouders? “Zij zijn net zo enthousiast als hun kinderen. Nemen al een tijdje van te voren de voorleesfolder mee. Ze zeggen dat het voorlezen en die voorstellingen nog dagenlang ‘naklinken’. Mooi hè?”

Meezingen
Bibliotheek Scheveningen had KinderMuziekTheater Vuurvlinders twee keer geboekt in de Peuterweken. Karin van Dijk: “Allebei compleet uitverkocht. We hadden er één voor peuterspeelzalen: 100 kinderen en hun begeleiders. En een van 60 kinderen met hun ouders.” Is er zo veel plaats in de bibliotheek? “Eigenlijk niet, maar als we alle boekenkasten aan de kant schuiven, gaat het net. Vuurvlinders heeft ook niet veel ruimte nodig, het ‘gezelschap’ bestaat uit twee speelsters. Dat scheelt.” De voorstelling volgde het boek en zat vol muziek en beweging. Karin: “De kinderen leefden enorm mee, gaven luid reactie en zongen altijd mee als dat kon. En het duurde precies lang genoeg om goed geboeid te blijven, veertig minuten.”

2018-01-09T16:59:19+00:00