Moeders helpen met taal, opvoedings- en gezondheidszaken

Sneeuw hield cursisten en docente van het project ‘Ouder & School Plus’ op een ochtend in december niet tegen om naar bibliotheek Laakkwartier te komen. De moeders – Turks, Marokkaans, Bulgaars – kennen de bibliotheek bijna allemaal wel. Ze komen er met hun kinderen of voor zichzelf. Deze ochtend kregen ze een les over avi-niveaus, het technische leesniveau van boeken voor jonge kinderen. En over de aanduiding op kinderboeken die aangeeft met wat voor genre je te maken hebt: spannend, avontuurlijk, gaat het over liefde, heksen of school. Ze luisterden geboeid en deden kleine opdrachten om te kijken of ze het in de praktijk konden brengen. Docente Fokje Friso: “Als zij weten hoe de indeling van de boeken in elkaar zit, kunnen ze ook hun kinderen goed helpen. Je merkt echt dat het werkt.”

In de bibliotheek leren met wat voor boeken je te maken hebt

Fokje Friso is zelfstandig NT2-docente, ze geeft les aan mensen voor wie Nederlands de tweede taal is. Zij werkt onder meer voor het project ‘Ouder & School Plus’. Deze cursus wil (vooral) allochtone vrouwen helpen met taal, opvoedings-, gezondheids- en schoolzaken. Doel: stimuleren dat zij zich ontwikkelen om zo meer betrokken bij de school van hun kinderen te (kunnen) zijn. Aan het Haagse initiatief deden het afgelopen jaar vijftien basisscholen mee. Waaronder OBS de Kameleon, de school waar de kinderen op zitten van het groepje dames dat zich deze ochtend in bibliotheek Laakkwartier meldde.

Als je maar voorleest
Fokje Friso: “We gaan regelmatig naar de bibliotheek. Bibliotheek Den Haag is een van de samenwerkingspartners van Ouder & School Plus. Deze les ging over specifieke soorten boeken zoeken, maar we hebben het ook een keer over voorlezen gehad. Carla Geurtsen die hier werkt, vertelde heel aanstekelijk op welke manieren je dat allemaal kunt doen. En ze gaf voorbeelden. Ze benadrukte dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe je het doet, áls je maar voorleest. Dan breng je kinderen liefde voor boeken, en voor taal, bij. En je laat ze ontdekken dat lezen gewoon leuk is.”

Te kleine woordenschat
Fokje: “Leerkrachten geven aan dat de kinderen een te kleine woordenschat hebben in groep 8, waardoor ze ook een lagere score halen bij de CITO-toets. De vraag die wij ons dan stellen is: hoe kun je ouders ondersteunen zodat ze hun kind kunnen helpen om die woordenschat te vergroten. Het antwoord is: dat kan alleen maar als de ouders zich zélf ontwikkelen. En dat is wat hier gebeurt.”

Zelfbewust
Fokje kent een aantal vrouwen van deze groep al drie jaar en heeft ze zien groeien. “Ik zie ze opbloeien, dingen doen die ze leuk vinden. Sommigen doen nu vrijwilligerswerk. Fantastisch om dat mee te maken. Een van de vrouwen bijvoorbeeld, aanvankelijk schuchter en stilletjes, zie je nu zelfbewust boeken zoeken, en die lenen voor haar kinderen. Doordat ze hier actief is, merk je dat zij haar kinderen veel beter kan begeleiden op school.”

Mediawijsheid
Ook gericht op begeleiding van kinderen is de lessenserie ‘mediawijsheid’, die Bibliotheek Den Haag aanbiedt aan ouders/cursisten van Ouder & School Plus. De groep van Fokje heeft hieraan het afgelopen jaar meegedaan. Vier lessen waarin ze meer leren over internet, en hoe je met het gezin veilig met internet kunt werken. Is iedereen dan al zover dat ze dat kunnen? “Voor volgend jaar is het plan om de cursisten negen lessen aan te bieden, waarvan er vier gewijd zijn aan Klik & Tik, een programma om – via internet – met de computer te leren omgaan.”

Geen taalles
In de cursus besteedt Fokje veel aandacht aan taal, “maar het is geen taalles. Ik ondersteun de vrouwen, probeer ze te begeleiden in het maatschappelijk leven.” Lesgeven, begeleiden, “het is het mooiste werk dat je kunt doen.”

2018-01-09T16:59:23+00:00