Het maandelijkse Babycafé, vanaf september, in bibliotheek Laakkwartier was een vrolijke en leerzame ochtend voor moeders en hun baby’s. Wat ze er deden? (Leren) voorlezen, met elkaar zingen, spelletjes en spelen met speciale boekjes. De gezellige bijeenkomsten zijn onderdeel van BoekStart, een programma naar Brits model, waarin bibliotheek, consultatiebureau en gemeente samenwerken om ouders vanaf het prille begin enthousiast te maken om met hun baby te gaan lezen. Joke de Ridder die de cafés in Laakkwartier organiseert: “Het allerbelangrijkste is dat de kinderen én de ouders plezier hebben in voorlezen”. Vanaf voorjaar 2010 heeft de Universiteit van Leiden onderzoek gedaan naar de effecten van BoekStart. Dat laat opmerkelijke feiten zien!IMG_1841

Heel jong met lezen en taal in aanraking komen, blijkt een wezenlijke bijdrage te leveren aan je taalontwikkeling. Daarom organiseren steeds meer Haagse bibliotheken – als onderdeel van BoekStart – Babycafés voor de allerkleinsten van 0 – 1½ jaar. Dit jaar kwamen moeders met hun baby’s vanaf september maandelijks bij elkaar in de bibliotheken Laakkwartier, Loosduinen, Nieuw Waldeck, Scheveningen en Segbroek.

Plezier in voorlezen
Het Babycafé in bibliotheek Laakkwartier trok telkens zo’n vijf tot acht moeders met hun kindjes. Ook op een gure woensdagochtend in november zijn ze gekomen. De kleintjes die al kunnen lopen, weten elkaar feilloos te vinden. Ook weten ze precies waar het speciaal voor hen ingerichte hoekje met boekjes en speelgoed is. Joke de Ridder organiseert het Babycafé in Laakkwartier: “Plezier hebben of krijgen in voorlezen staat voorop in deze bijeenkomsten, maar dat is niet het enige. Belangrijk is ook dat de ouders weten dat zij de taalontwikkeling van hun kindje kunnen stimuleren, gewoon door steeds nieuwe boekjes in huis te halen en die samen te lezen.”

Voorsprong
De babycafés zijn onderdeel van het BoekStartprogramma, de Nederlandse versie van het Britse Bookstart, dat al vijftien jaar bestaat. Onderzoek door de jaren heen heeft in Engeland aangetoond dat Bookstart-kids met een voorsprong aan taal- en leesonderwijs beginnen en dat zij deze voorsprong weten vast te houden.

IMG_1796

Vanaf 3 maanden
Als een baby drie maanden is, krijgen de ouders die in een wijk wonen met een BoekStartbibliotheek, een brief met de uitnodiging om in de bibliotheek een gratis BoekStartkoffertje op te halen. Daarin vinden ze een knisperboekje, een cd met kinderliedjes, een folder met voorleestips en informatie over de voorschool. De moeders in Babycafé Laakkwartier zijn blij dat ze zijn uitgenodigd, “anders was ik nooit op het idee gekomen”, vertelt Gaby, moeder van Sienna (15 maanden). Renée, moeder van Nora (4 maanden) hoorde van BoekStart bij het consultatiebureau. “Snel daarna heb ik hier het koffertje opgehaald en Nora ingeschreven. Gratis!”

Kiekeboe
Joke de Ridder zet intussen het eerste liedje in, het ‘café’ is geopend. Kiekeboe, waar ben ik, waar ben ik nou naartoe, kijk eens naar omhoog, kijk eens naar omlaag, een, twee, drie … Kiekeboe. Een groot succes, omdat de kinderen, hoe klein ook, het liedje herkennen. Zingen is een speelse manier om taal te leren en het eerste dat je met je baby kunt doen. Britta, moeder van Tessa (15 maanden): “Wij waren laatst bij familie in Duitsland en daar spreken we uiteraard Duits. Tessa was druk aan het spelen toen ik Kiekeboe begon te zingen, zo maar. Ze herkende het meteen en ze had duidelijk het verschil tussen Duits en Nederlands door. Heel frappant.”

Kinderdagverblijven
Joke de Ridder: “Ik doe dit programma ook met leidsters van babygroepen van kinderdagverblijven. Zij komen hier naartoe om inspiratie op te doen. Enkele kinderdagverblijven vinden het voorlezen zo belangrijk, dat ze het afgelopen jaar meededen aan een pilot en nu hun eigen BoekStartcollectie hebben. Dat is natuurlijk fantastisch, want hoe vaker kinderen op een leuke manier voorgelezen kunnen worden, des te meer plezier krijgen ze erin!”

Effecten van BoekStart
Vanaf het voorjaar van 2010 heeft de Universiteit van Leiden onderzoek gedaan naar de effecten van BoekStart. Heeft het zin om baby’s voor te lezen? Wat zijn effecten op de korte termijn en op de lange termijn? De belangrijkste resultaten:

BoekStartouders …
… lezen meer voor
… gaan vaker naar de bibliotheek
… praten meer tegen hun kind en doen dat gevarieerd
… kennen meer titels van baby- en peuterboeken
… die kinderen hebben met gedragsproblemen, blijven vaker voorlezen

BoekStartkinderen …
… kijken minder televisie
… willen vaker voorgelezen worden

Tekst: Ton van der Veeken

Foto(‘s): Loes Schleedoorn