Maarten van Rossem: ‘Interessant, dwars, humoristisch’

Bibliotheek Loosduinen had Maarten van Rossem uitgenodigd vanwege de Boekenweek, maar het thema ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’ vond hij niet echt boeiend. Hij kwam pas goed op dreef in zijn ‘conference’ toen hij het kon hebben over actuelere zaken. De troonswisseling uiteraard, perikelen rond de euro, de AIVD die ‘Code Oranje’ afgeeft, Wilders en de islamisering van Nederland, de media. Van Rossem had een enthousiast gehoor: “Typisch Randstadpubliek”, zei hij na afloop. “Ze kennen me en weten wat ze kunnen verwachten.”_MG_3472

Amerikadeskundige Maarten van Rossem is een publiekstrekker. Met zijn humoristische, politiek-sociologische conferences krijgt hij bijvoorbeeld theater Carré moeiteloos uitverkocht. Maar liever treedt hij op in kleine zaaltjes met hooguit zo’n honderd mensen. “Dat geeft me meer vrijheid en meer mogelijkheden om dieper op zaken in te gaan.” In bibliotheek Loosduinen voelde hij zich dan ook zichtbaar in z’n element.

Zwarte bladzijden
Met het thema van de Boekenweek was Van Rossem snel klaar: “Typisch Nederlands. Ja, Nederland heeft beslist gouden jaren gehad, maar zodra je die wilt belichten, is er altijd wel iemand die zijn vinger opsteekt. Dan moeten we het weer hebben over een zwarte bladzijde als bijvoorbeeld de slavernij. De Engelsen, die overigens véél meer slaven hebben vervoerd en verkocht, zul je daar echt nooit over horen.”

Koning of president
Vanzelfsprekend ging republikein Van Rossem wel in op de aankomende troonswisseling. Dat in een koninkrijk iedereen behalve de familie van de koning is uitgesloten van de functie ‘staatshoofd’, was volgens hem niets minder dan “systematische discriminatie.” Een president dan? “Jazeker, een moderne democratie moet zijn staatshoofd kunnen kiezen. Maar let wel: zo’n president mag natuurlijk niet de baas worden van de regering, want die situatie werkt polarisatie in de hand. En als een staatshoofd iets heeft, is het wel een samenbindende functie.”

Uitspraken
En zo had Van Rossem nog vele prikkelende uitspraken, waar vooral veel om gelachen werd. Over de perikelen rond de euro: “De euro is in feite de D-Mark waarop de Fransen invloed mochten uitoefenen in ruil voor de Duitse hereniging. Ik denk wel eens: kunnen we Angela Merkel niet vragen om Nederland er op maandagochtend bij te gaan doen.”

Code Oranje
Ook Geert Wilders en de AIVD kregen ervan langs. “Wat Wilders zegt over islamisering van Nederland, ook zoiets. Mensen die de islam aanhangen maken ongeveer 5% van de bevolking uit en die paar procent zou het land in de greep nemen. Het is niet eens een coherente, radicaal-religieuze gemeenschap. Allemaal lariekoek.”

“Dat gejaag van de AIVD op jihadisten en die Code Oranje is volstrekte onzin. De AIVD roept zo af en toe wat om haar eigen bestaan te rechtvaardigen. Die dienst kunnen we straffeloos halveren.”

Bekende Nederlander
Na de pauze kwamen de vragen. Of hij het als republikein en PvdA-stemmer geen gemiste kans vond dat toenmalig premier Joop Den Uyl de Lockheedaffaire in 1976 niet had aangegrepen om het einde van de monarchie te bewerkstelligen? “Nee natuurlijk, dan zou de PvdA daarvan alle schuld hebben gekregen en voor meer dan tien jaar buitenspel zijn gezet.” Wat hij ervan vindt een bekende Nederlander te zijn? “Dan komt er iemand naar me toe en die zegt: ja, ik ken u wel, u bent toch Jan Mulder. Wie zoiets vervelend vindt, zorgt er gewoon voor niet meer op tv te komen, dan zijn de mensen je snel vergeten.”

Erg genoten
De bezoekers waren unaniem enthousiast: “Interessant, dwars, humoristisch en hilarisch af en toe.” En: “Goed dat de bibliotheek de website zo goed bijhoudt. Als ik de activiteitenlijst niet op tijd had bekeken, was ik te laat geweest met mijn aanmelding. Dat zou zonde zijn geweest, want ik heb erg genoten van deze avond. En nog een boek met handtekening op de koop toe.”

2018-01-09T16:59:19+00:00