Lezers dineren

met genomineerden ECI Literatuurprijs

De ECI literatuurprijs, goed voor een bedrag van 50.000 euro, is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur. Al enkele jaren organiseert de Haagse bibliotheek een aantal evenementen rond het gebeuren. Het past bij de doelstellingen van de ECI prijs, die geen elitaire prijs wil zijn, om goede boeken bij een breed publiek bekend te maken. Ook dit jaar werden weer zes leesgroepen gevormd die elk een schrijver van de shortlist voor hun rekening namen. De zes genomineerden van dit jaar zijn Jeroen Brouwers met ‘Het hout’, Stephan Enter met ‘Compassie’, Mark Schaevers met ‘Orgelman’, Inge Schilperoord met ‘Muidhond”, P.F. Thomése met ‘De onderwaterzwemmer’ en Annelies Verbeke met ‘Dertig dagen’. De leesgroepen kregen allemaal een eigen pagina op facebook waar zij hun ervaringen tijdens het lezen konden uitwisselen en elke groep gaf tenslotte een cijfer. Daarnaast konden alle Haagse lezers via de sociale media meestemmen op hun favoriete boek. Het boek met de meeste stemmen werd de ‘Haagse Favoriet’.
Als afsluiting van het samen lezen in de leesgroepen, werd in de Centrale Bibliotheek aan het Spui op zaterdag 7 november een culinair en literair evenement georganiseerd waarbij de lezers met ‘hun’ schrijver aan tafel zaten.

Applaus
Op het moment dat de genomineerden zaterdagavond in de bibliotheek arriveerden, werd er luid geapplaudisseerd. De schrijvers namen plaats aan de tafel met hun eigen leesgroep. (Jeroen Brouwers en P.F. Thomése konden zelf niet komen en hadden afgevaardigden gestuurd.) Ze waren al de hele dag op pad om lezingen te geven en te signeren. De Vlaming Mark Schaevers bijvoorbeeld, was die ochtend al om 6.30 uur in Frankfurt om er zijn verhaal te doen, zijn boek wordt in het Duits vertaald. “Je moet nu de kansen aangrijpen om je boek te promoten”, zei hij. “Het is nu of nooit”. Al snel werden over en weer vragen op de schrijvers afgevuurd. Zodra ze over hun boek konden praten was er van vermoeidheid niets meer te merken. Schaevers, die een biografie over de Joodse schilder Felix Nussbaum schreef, vertelde over het moment dat hij voor het eerst een echte vingerafdruk van Nussbaum zag en hoeveel dat bijna fysieke contact toen met hem deed. Hij wist ook nog dat Den Haag de enige stad was waar Nussbaum ooit geëxposeerd had. Stephan Enter kreeg veel wisselende reacties op zijn boek, sommigen konden zich heel goed verplaatsten in de hoofdfiguur, anderen juist weer niet. “Terecht”, vond hij. “Mijn hoofpersoon roept nu eenmaal veel emotie op”.
Later op de avond schoof wethouder Joris Wijsmuller aan om de Haagse favoriet bekend te maken. Dat werd ‘Muidhond’ van Inge Schilperoord. Het was niet helemaal een verrassing, Schilperoord komt zelf uit Den Haag en heeft hier veel volgers. Haar boek is in heel 4 VWO van het Maris-College gelezen en zij is in de les geweest om erover te vertellen. De leerlingen zullen ook aanwezig zijn bij de officiële prijsuitreiking op 12 november in de Schouwburg. ‘Muidhond’ is het debuut van Schilperoord en beschrijft de psychische worstelingen van een pedofiel. De schrijfster publiceerde eerder in NRC Handelsblad, Psychologie Magazine, en Crossing Border Magazine. Daarnaast is ze forensisch psycholoog bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Donderdagavond zullen we weten wie de echte en enige winnaar van de ECI prijs is.
Tekst: Margreet Hofland

foto’s: Jurriaan Brobbel