Een kok in de bibliotheek, is dat niet gek? Nee, helemaal niet vonden de bezoekers van de Kookboeken7daagse in bibliotheek Leidschenveen. En al helemaal niet als het ook nog eens een vrouwelijke meesterkok is: Angélique Schmeinck. Ze stond op een doordeweekse avond voor een meer dan uitverkocht huis. “Koken is emotie met respect voor de natuur”. Ter illustratie had ze twee levende zeekrabben meegenomen die iedereen even mocht vasthouden. “Verdiep je altijd in wat je wilt koken, schenk er volop aandacht aan en wees creatief. Dan word je beloond.”

meesterkok Angelique Schmeinck - Foto: Loes Schleedoorn

meesterkok Angelique Schmeinck – Foto: Loes Schleedoorn

Angélique Schmeinck is een van de weinige vrouwelijke meesterkoks en bekend van 24Kitchen. Meer dan vijftig mensen (vooral vrouwen) hadden een kaartje voor deze avond bemachtigd. Veel gegadigden grepen ernaast. Waarom er zoveel belangstelling was? “Zij is een bekende kok en ik verbaas me er altijd over hoe ze ingrediënten combineert. Ik was heel benieuwd wat ze hier vanavond zou laten zien”, zegt een jonge vrouw die met twee vriendinnen klaar zit voor de ‘show’.

Respectvol omgaan met ingrediënten
Op de kooktafel staan een paar grote pannen, waarvan een is afgedekt met een doek. Maar Schmeinck gaat niet koken, eerst vertelt ze. Over het belang van creativiteit: “Durf te fantaseren, durf te dromen. Het leuke van koken is dat je eigen gerechten kunt bedenken.” Eten is niet alleen noodzakelijke brandstof voor ons lichaam; eten is volgens Schmeinck ook kunst. De kunst om smaken en ingrediënten te combineren. Wie kookt, moet veel aandacht schenken aan de ingrediënten. Er respectvol mee omgaan en ze op creatieve manier verleiden tot een heerlijk gerecht. Ter illustratie heeft ze zo’n ‘ingrediënt’ meegenomen.

foto: Ulrike de Haas

foto: Ulrike de Haas

Gentleman
De doek over een van de pannen blijkt een grote vissenkom met twee schaaldieren te bedekken. Krabben zitten erin, een mannetje en een vrouwtje. De meesterkok laat zien dat het vrouwtje op haar buik een klepje heeft waarachter ze haar eitjes bewaart. Het voortplantingsritueel tussen deze beesten duurt acht weken! “Een mannetjeskrab is een echte gentleman, met geduld. Vijf jaar hebben deze krabben in de zee geleefd. Het duurt zes jaar voordat ze volgroeid zijn. Ik vind dat het je plicht is om daar als kok bij stil te staan. Dat is gewoon een kwestie van respect, en dat moet je hebben voor alles wat leeft en groeit.” Wie durft, mag een van de krabben vasthouden.

Geweldige smaak
De bezoekers zijn gefascineerd door wat Angélique Schmeinck vertelt en laat zien. “Ik had me er iets heel anders van voorgesteld, dacht dat ze zou gaan koken. Nee, dat ik een grote krab in m’n handen zou houden, dat had ik echt niet verwacht.” “Een heel bijzonder optreden”, zegt iemand anders. “Ik ben nu ook wel heel nieuwsgierig naar haar kookboeken. Die hebben ze hier in de bibliotheek allemaal, gelukkig.”

Ook een mannelijke bezoeker heeft geboeid geluisterd: “Ik heb vroeger op Scheveningen krabben gevangen maar die waren lang niet zo groot als deze. En ook niet zo lekker. Geweldige smaak. Ja, zij maakt ze goed klaar natuurlijk!”  Dat kan hij zeggen, want iedereen krijgt een proefje van de meesterkok!

Proefje van de meesterkok
Schmeinck is gek op schaaldieren en voor deze avond heeft ze er een visbouillon van getrokken. Een pan vol, en die staat al de hele avond op het vuur. Iedereen mag proeven. Behalve de levende krabben heeft ze ook nog een klaargemaakte meegenomen, die ze en public schoonmaakt. Een heel werk. “Wie zich in dit beestje verdiept heeft, weet dat er binnenin een geweldige bonus zit: de lever, de foie. Ik noem het het zakje met saus, het extraatje voor over het vlees.” Schmeinck deelt mespuntjes uit. Wie het proeft, krijgt als vanzelf een grijns op het gezicht.

foto: Ulrike de Haas

foto: Ulrike de Haas

Kookboeken
Goede reacties als de mensen naar huis gaan. “Echt leuk dat de bibliotheek zoiets organiseert. Kleinschalig, in je eigen wijk”, zegt iemand uit Leidschenveen. “Een kok in de bibliotheek, nee, gek vind ik dat zeker niet. Je komt er toch ook voor kookboeken?” Ondertussen signeert Schmeinck haar zesde kookboek ‘Smaakvrienden’ met veel plezier.

Tekst: Ton van der Veeken