Juist in de kleine verhalen wordt de grote geschiedenis zichtbaar, hield historicus en tv-presentator Hans Goedkoop zijn publiek voor. Hij was de speciale gast tijdens de slotmanifestatie ‘Haagse Stories’ in Studio B van de Centrale Bibliotheek, die tot de allerlaatste stoel bezet was. De deelnemers in de zaal waren het volmondig met hem eens. Zij hadden immers aan hun eigen ‘verhalentafels’ Haagse geschiedenis geschreven. Met ieder een persoonlijke DigiTale. Enkele, bijzondere, daarvan werden tijdens deze slotmiddag vertoond. Wethouder Ingrid van Engelshoven lanceerde de vernieuwde, interactieve website www.haagseherinneringen.nl. En met trots presenteerde de organisatie van Haagse Stories een speciale handleiding voor het maken van DigiTales. Of er een vervolg komt? Dat zou goed kunnen.

_MG_9850

De slotmiddag van Haagse Stories was ‘uitverkocht’. Iedereen die de afgelopen twee jaar had meegedaan aan een van de verhalentafels (over de huishoudschool, Indië, De Boekhorststraat, Golden Earring, Winkels in Den Haag op Scheveningen) was gekomen. Enthousiast, nieuwsgierig naar het resultaat, én naar de andere leden uit het eigen ‘clubje’. Want als één ding duidelijk was: samen DigiTales maken was niet alleen van historisch belang, maar vooral ook een sociale activiteit!

Familiegeschiedenis
Geen betere gast voor een historisch onderwerp als Haagse Stories dan – Andere tijden – Hans Goedkoop. Hij ontrafelde een deel van zijn familiegeschiedenis en vertelde hoe hij, door steeds verder de archieven in te duiken, achter de waarheid over zijn opa kwam. Goedkoop: “Hij werkte bij de brandweer maar was generaal bij de KNIL geweest, hoe kon dat? Ik kwam er achter dat hij zich openlijk had verzet tegen zijn baas, de regering. Zo wordt in mijn eigen, kleine verhaal de grotere geschiedenis zichtbaar die erachter speelt. Net als in uw DigiTales.”

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop

Voor herhaling vatbaar
Dat veel deelnemers tijdens de workshops een band hadden ontwikkeld, bleek overduidelijk. Groepjes zochten elkaar op en praatten honderduit. “Ik ben nog niet handig met de computer, maar ik heb genoten van het werk aan de DigiTales over de huishoudschool. Ik zou me zo weer inschrijven voor een nieuwe verhalentafel”, vertelt een dame.

Toegankelijk project
Wethouder Ingrid van Engelshoven lanceerde met zichtbaar plezier de vernieuwde, interactieve website www.haagseherinneringen.nl. “Ik vind Haagse Stories een bijzonder interessant project. Niet alleen omdat het de geschiedenis van Den Haag verbreedt en verdiept, maar ook omdat het zo toegankelijk is. Het heeft veel mensen aangetrokken, die met elkaar aan de slag zijn gegaan, daar plezier aan hebben beleefd, een onderlinge band kregen en ook nog zoiets tastbaars als een digitaal filmpje hebben achterlaten.”

Prijswinnaar
Rob van Olphen was een van de deelnemers. Trots vertelt hij dat hij met zijn DigiTale over de Loosduinse slagerij Van Olphen een prijs heeft gewonnen. Het is het bedrijf waarmee zijn vader een lange familietraditie voortzette. “Het verhaal geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis van mijn vaders bedrijf, al zeg ik het zelf. Waarom die prijs? Misschien wel omdat ik de DigiTale besluit met een foto van mezelf en mijn twee kinderen, met het commentaar dat zij ondanks de slagersfamilie waaruit ze komen, allebei vegetarisch zijn. Dat is wel een grappige voetnoot.”

Volgende keer
Een echtpaar vertelt geen deelnemers te zijn geweest: “We zijn hier omdat we veel interesse hebben in de geschiedenis van Den Haag. We zagen deze manifestatie op de activiteitenlijst staan en dachten meteen: daar gaan we heen. We houden het nu in de gaten, want een volgende keer geven we ons zeker op. Dan gaan we ook een kleine bijdrage leveren aan onze geschiedenis in het Haagse.”

Trots
Of die volgende keer er ook komt? Het zou goed kunnen. Charles Noordam, directeur van Bibliotheek Den Haag: “Er is veel belangstelling voor ons erfgoed. We zijn er trots op dat er zoveel mensen als u zijn, die ons en onze samenwerkingspartners – het Gemeentearchief, het Haags Historisch Museum en ATV – zo van harte helpen met het blootleggen van Haagse historie. Ik verheug me nu al op nieuwe onderwerpen.”

Tekst: Ton van der Veeken

Foto(‘s): Loes Schleedoorn