Kikkerpaviljoen in de Centrale Bibliotheek

‘Kikker is er echt!’, riepen kinderen regelmatig tijdens Het Groot Niet Te Missen Haags Kinderboekenfeest op 5 oktober in de Centrale Bibliotheek. Ze zagen hun vriendje Kikker, het bekende personage uit de boeken van Max Velthuijs, in levenden lijve rondlopen bij het Kikkerpaviljoen. Dit is een speciale tentoonstelling ter ere van zijn 25e verjaardag. Hij maakte zeer veel indruk op de kleintjes en staat dan ook op veel smartphones van pappa’s en mamma’s. Want ieder kind wilde natuurlijk wel op de foto met deze ‘celebrity’.

Een interactieve tentoonstelling
Kikker viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Bibliotheek Den Haag richtte daarom speciaal het Kikkerpaviljoen, in samenwerking met het Kinderboekenmuseum en mogelijk gemaakt door Fonds 1818. Het is een speel-, spel- en ontdekruimte voor kinderen tot 5 jaar. Kinderen kunnen er de maand oktober springen net als Kikker en allerlei avonturen beleven. Of lekker samen met hun (groot)ouders een Kikkerboek lezen.

De Kikker prentenboeken
Veel kinderen zijn opgegroeid met de prentenboeken van Kikker en zijn vriendjes Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje. De dieren beleven allerlei avonturen en in de boeken worden op speelse, voor kinderen begrijpelijke wijze thema’s als angst, verliefdheid, feest en nog veel meer besproken. In de wereld van Kikker en zijn vrienden bestaat geen gevoel voor status: iedereen is gelijk. Elk dier heeft zijn eigen karakter en zijn eigen vaardigheden.

Max Velthuijs (1923-2005)
De schrijver is geboren en getogen in Den Haag en heeft daar ook veel gedaan. Zijn debuut verscheen bij Uitgeverij van Goor in Den Haag. Van 1964 tot en met 1987 was Velthuijs docent in de Hofstad, aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Hij breekt in 1989 door met het boek Kikker is verliefd. In 2004 kreeg Max Velthuijs de Hans Christian Andersenprijs (illustraties) voor zijn gehele oeuvre. In dat jaar ontving hij ook een Koninklijke onderscheiding.

Het Groot Niet Te Missen Haags Kinderboekenfeest, voor kinderen van 3-12 jaar was een knalfeest. Luisteren naar verhalen van je favoriete schrijvers, lachen bij de poppenkast, je lekker uitleven op een echte djembé, en swingen bij een muziekvoorstelling. Zangeres Kim-Lian van der Meij en Gitte Spee zongen liedjes en vertelden over wat de dieren in het boekje Dierendorpje samen meemaken. Zij schreven samen het boekje.

foto’s: Loes Schleedoorn

2018-01-09T16:59:16+00:00