‘Je leest boeken die je anders misschien zou overslaan’

Na schooltijd, op dinsdagmiddag, kwamen ze bij elkaar, de Boekenbende-kinderen van bibliotheek Nieuw Waldeck. Hoorde je bij de Boekenbende, dan was je lid van een leesclub waar je niet alleen boeken las en besprak, maar ze ook ‘beleefde’! Elk kind organiseerde een activiteit bij zijn favoriete boek, en zette daarbij z’n eigen talent in. Met de Boekenbende (en daarna de Haagse Biebkidz) is in bibliotheek Nieuw Waldeck de pilot ‘De bibliotheek van de 100 talenten’ van start gegaan. Dit is een compleet nieuw concept voor de jeugdbibliotheek van de toekomst.

foto: Loes Schleedoorn

De Boekenbende is een idee van Stichting Lezen.
Bibliotheek Nieuw Waldeck omarmde het concept – een leesclub waarin kinderen zelf het heft in handen nemen – enthousiast als opstap naar ‘De bibliotheek van de 100 talenten’. Er was al direct animo voor de Boekenbende, meestal bestond de club uit tien deelnemers. Een van de vaste leden van de ‘bende’ was Kayleigh Tooner (10): “We kozen zelf de boeken die we gingen lezen. Iedereen nam z’n favoriete boek mee, en je vertelde waarom je juist dat boek had uitgekozen. Daarna stemden we. Het boek met de meeste stemmen kregen we mee naar huis. Over het lezen mochten we een maand doen. Best lang.”

Bespreken en meer
In het afgelopen jaar waren bijvoorbeeld Iep van Joke van Leeuwen en Nils en het geheime genootschap van Astrid Lindgren onderwerp van gesprek. Suus Dijkhuizen, die de Boekenbende in de bibliotheek begeleidt: “De kinderen vinden het leuk en zijn heel gemotiveerd. Dat komt ook omdat we de boeken niet alleen lezen en bespreken, maar er veel meer mee doen. Elk kind organiseert iets rond z’n favoriete boek, iets wat hij of zij goed kan. De een houdt van dansen, de ander van toneel of tekenen, en zo komt er van alles aan bod.”

Chips
Het mooiste boek van de een is niet altijd de favoriet van de ander. Kayleigh: “We lezen soms een boek dat ik niet uitgekozen zou hebben, maar dat toch heel leuk was. Chips en zakgeld leek mij niks, maar ik vond het toch goed. En we mochten chips meenemen tijdens de bespreking! Het is ook handig dat we hier soms dingen doen die we voor school kunnen gebruiken, een boekbespreking bijvoorbeeld.”

foto: Joop van Reeken

Haagse Biebkidz
Nadat de Boekenbende was afgelopen, startte in Nieuw Waldeck het afgelopen jaar de Haagse Biebkidz. Suus Dijkhuizen: “Ook hierbij bedenken de kinderen met elkaar activiteiten die ze zelf uitvoeren, van een dansworkshop en een scoutingmiddag tot een boekenspeurtocht. Ik hoef er inhoudelijk bijna niets aan te doen, zo zelfstandig zijn ze bezig. Wel probeer ik altijd de verbinding te leggen met boeken. Een Haagse Biebkidz-activiteit trekt meestal tussen de tien en twintig kinderen, met uitschieters van meer dan zestig tijdens de spetterende spellenmiddag en honderd tijdens de meisjesdag!”

De bibliotheek van de 100 talenten
Kinderen die zelf activiteiten bedenken om in de bibliotheek te doen, en ze ook zelf uitvoeren: het is een nieuw concept voor de jeugdbibliotheek van de toekomst. Het wordt een ideeënfabriek van en voor kinderen, waarbij al hun talenten de ruimte krijgen. Een bibliotheek die uitgaat van een eigentijdse manier van omgaan met informatie en verbeelding. Dijkhuizen: “Dit is een andere manier van werken om kinderen bij de bibliotheek te betrekken. Natuurlijk kunnen wíj een programmering maken, maar kinderen weten veel beter wat kinderen leuk vinden! Doordat de verschillende talenten van de kinderen centraal staan, is de bibliotheek er voor álle kinderen, ook voor degenen die niet speciaal van lezen houden. Het gaat erom dat de kinderen zich thuis voelen in de bieb, dat het een plek is waar zij graag komen.

2018-01-09T16:59:21+00:00