tijdens de Leeskring

‘Onze Leeskring heeft dertien deelnemers. Er is nog ruimte voor meer mensen. Wat wij met elkaar gemeen hebben, is dat wij allemaal gek zijn op lezen. Wij lezen met elkaar vijf boeken per jaar: Nederlandse literatuur en daarnaast soms een vertaald literair werk. Dit jaar boeken van Kristien Hemmerechts, Jan Siebelink, Griet Op de Beeck, Vonne van der Meer en Jan Brokken.’ Aan het woord is docente Toos van der Smit, die op donderdag 5 november de leeskring gaf in de Centrale Bibliotheek.

Hoe gaat dat nu, zo’n bijeenkomst?
‘Vooraf lezen wij het boek. Tijdens de bijeenkomst, die twee uur duurt, gaan we uit van lezersvragen, de vragen die het boek oproept bij ons en die ook uitnodigen tot discussie. Dat levert levendige gesprekken op. Iedereen leest het boek weer anders vanuit zijn eigen ervaring en referentiekader, ofwel ieder leest zijn eigen boek. Ook lezen wij aan elkaar onze favoriete fragmenten of zinnen voor. Ik vind het inspirerend en fijn om met elkaar een boek te analyseren.’

Deskundige gespreksleider
Toos van der Smit probeert de discussie in goede banen te leiden, brengt onderwerpen in, zorgt voor aanvullende informatie over de schrijver en zijn oeuvre en geeft antwoorden op vragen vanuit de neerlandistiek en de letterkunde. Het doel: plezier hebben en houden in literatuur. Vandaag bespraken deelnemers ook welke boeken volgend jaar gelezen kunnen worden. ‘Annemarie Hennekes zorgt voor een perfecte organisatie’, aldus de docente. ‘Iedereen krijgt zijn boek op tijd, wij beschikken over een prettige ruimte, tijdens de bijeenkomsten is er koffie en thee met een koekje. En extra’s zoals nu in november het boekje van Nederland leest!’.

foto’s: Loes Schleedoorn