H.K.H. prinses Laurentien opende Taalhuis

Taal is belangrijk in het dagelijks leven: we gebruiken het bijvoorbeeld in handleidingen, op het internet of bij het invullen van papieren voor de belastingdienst. Maar wat als je niet zo goed kunt lezen en/of schrijven?

Maandag 8 september 2014 opende H.K.H. Prinses Laurentien samen met wethouders Joris Wijsmuller en Ingrid van Engelshoven het Taalhuis op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek. Dit gebeurde na de opening van de Week van de Alfabetisering door Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Op deze feestelijke dag werden ook de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt aan verschillende Taalambassadeurs. Onder de aanwezigen waren ook auteurs Paul van Loon en Karin Giphart, die de bevordering van lezen en schrijven een warm hart toedragen.

Wat is het Taalhuis?
Het Taalhuis is speciaal opgericht ter ondersteuning van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Tijdens de openingstijden zijn vrijwilligers aanwezig om te helpen bij het vinden van informatie over taalcursussen en –opleidingen in Den Haag. Maar ook is er een ruime collectie studiemateriaal om zelf te oefenen. Of om iemand te helpen met oefenen.

‘Iedereen heeft wel iets waar hij bang voor is. Het donkerste plekje voor mij was mijn thuis. Tegelijk voelde ik me daar wel het veiligst.’

Koos Vervoort, taalambassadeur voor de Stichting Lezen & Schrijven, weet precies hoe het voelt om niet te kunnen lezen en schrijven. Hij wist het jaren te verbergen tot hij zijn vrouw ontmoette:

Ik heb veel relaties gehad, maar die liepen op een gegeven moment allemaal stuk omdat ik niet wilde vertellen dat ik niet kon lezen en schrijven. Tot ik mijn vrouw ontmoette. Ik viel als een blok voor haar en van echte liefde kun je geen afscheid nemen. Door haar is het uitgekomen dat ik niet kon lezen en schrijven.

Hij nam het heft in eigen hand en volgde bij het ROC Mondriaan cursussen Nederlandse Taal 1, 2 en 3. Nu is hij op zoek naar een vervolgopleiding die goed aansluit bij wat hij al geleerd heeft. Hij hoopt dat een bezoek aan het Taalhuis hem daarbij kan helpen!

Het Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen Bibliotheek Den Haag, Stichting Lezen & Schrijven en Haagse Taalaanbieders.

foto’s: Remco Zwinkels, Judith Heykers en Ben van de Haag

2016-03-22T12:03:41+00:00