Groot Haags Kinderdictee

Taal is belangrijk en kinderen op een speelse manier hun spelling laten oefenen kan daarom zeker geen kwaad. Daarom streden 600 leerlingen uit 27 klassen tijdens de voorrondes van het Groot Haags Kinderdictee voor een plekje in de finale. Vervolgens barstte de eindstrijd los in de raadszaal van het Haagse stadhuis. Bekend acteur, presentator en schrijver Curt Fortin las het finaledictee, geschreven door Roos Visser van Bibliotheek Den Haag, voor. Karol Banysz van de Rosa basisschool uit de Nijkerklaan was de winnaar van het Groot Haags Kinderdictee. Hij maakte slechts één foutje: hij gebruikte het verkeerde streepje in het woord carrière. De winnaar ontving 200 euro aan boekenbonnen om de schoolbibliotheek aan te vullen en een leuke prijs voor zichzelf.

Onderstaande tekst voor de voorrondes dit jaar was geheel in stijl!

Piet Mondriaan had stijl. Niet zomaar stijl, maar De Stijl. Dat is dus met een hoofdletter D en een hoofdletter S. De Stijl is namelijk een kunstenaarsgroep, waarvan Piet de beroemdste schilder was. De leden van dit collectief zijn inmiddels allemaal dood. Niet raar, want het is precies een eeuw geleden dat deze club werd opgericht. Dus is 2017 een jubileumjaar en staat heel Nederland, inclusief dit dictee, in het teken van Mondriaan.

Ook het stadhuis van Den Haag doet mee. De zijkant van dit gebouw is recentelijk bestickerd in de primaire kleuren: rood, blauw en geel. Mondriaan gebruikte dit kleurenpalet vaak. Als je zijn schilderijen in een museum hebt bezichtigd, heb je dat vast wel gezien. Misschien dacht je toen wel: dat kan mijn kleine zusje ook! Nou, zet je zusje dan maar snel aan het werk, want de abstracte werken van dit stijlicoon leveren tegenwoordig miljoenen euro’s op.

Mondriaans bekendste canvas werd gekocht voor een recordbedrag van 32 miljoen euro, en het is niet eens af! Het schilderij is vernoemd naar een populaire dans van vroeger, maar vanwege de hoge kans op spelfouten zal ik je de naam besparen. Stijlvol toch? ​

Tekst: Roos Visser