“Flamenkita vond ik vet cool!”

De Kinderboekenweek is een absoluut hoogtepunt in het bibliotheekjaar. En het Groot Niet te Missen Haags Kinderboekenfeest in de Centrale Bibliotheek mag je inderdaad niet missen. Ook dit jaar was het een topper. Alleen al bij de opening – Bollywooddans begeleid door djembé trommelspelers – waren honderden ouders en kinderen aanwezig. Het thema ‘Hallo Wereld’ leende zich voor allerlei vrolijke, interessante en veelzijdige activiteiten, geprogrammeerd voor kinderen van 4-12 jaar. Van dans, muziek- en poppentheater tot voorlezen en vertellen door schrijvers; van workshops Marokkaanse, Surinaamse, Indonesische en Italiaanse salades maken tot djembé spelen (“lekker hard trommelen, dat is cool”). Kinderen (en ouders) genoten, en staken dat ook niet onder stoelen of banken.

Bollywooddanseressen bij de opening

Rondkijkend op Het Groot Niet Te Missen Haags Kinderboekenfeest op zondag 7 oktober 2012, zag je alleen maar vrolijke gezichten. De zorgvuldige programmering maakte dat kleine, middelgrote en grote kinderen (van 4- 12 jaar) volop aan hun trekken kwamen. Een impressie.

Lekker trommelen tijdens een workshop djembé spelen

Voorzeggen en meezingen
Langs ‘Roos en de Vertelrok’, en boekfiguren ‘Dikkie Dik’ en ‘Dolfje Weerwolfje’ naar het kinderpodium op de tweede verdieping. Daar speelt zich de muzikale voorstelling Pasta met Rode Saus af (voor 4-plussers). Over een restaurant waar je alleen maar pasta met rode saus kunt krijgen. De cowboy die een hamburger bestelt, de zigeuner die trek heeft in goulash, ze hebben pech en de kinderen smullen ervan. Ze zeggen de acteurs voor, zingen mee, ze gaan helemaal op in wat ze zien. “Wat kun je hier eten? Pasta met Rode Saus!”

Kindertheater Kaboem van Judith en Stefan Wolters

Verhaal in de poppenkast
Een groepje kleine toeschouwers begint spontaan mee te huilen als de koning in de poppenkast van Stefan Wolters verdriet heeft. Het is ook een aangrijpend (en een beetje gek) verhaal voor de allerkleinsten (3+), dat hij speelt. Het gaat over een koning uit een ver, ver land die wel graag een kindje wil, maar absoluut geen vrouw omdat vrouwen zo lastig zijn. Een ouder: “Kinderen zijn gefascineerd door dit soort maffe vertelsels, hoe klein ze ook zijn. Ze leven helemaal mee, fantastisch.”

‘Een echte Gertie Jacquet’
Gertie Jaquet illustreert kinderboeken. Op een groot wit vel laat ze zien hoe je dat doet: illustreren. Flamenkita het boek van Herman Link en Rita Iny is een van de voorbeelden. Ze begint met wat voorzichtige potloodstrepen, maakt er vervolgens met een dikke zwarte viltstift definitieve contouren van en laat een dansende Flamenkita verrijzen. Ze heeft veel publiek: de kinderen volgen haar ademloos en blijven ook tot het einde geboeid. Niet vreemd, want Gertie verloot de tekeningen die ze maakt. En wie wil er nu niet ‘een echte Gertie Jacquet’? Tessel (12) en vriendin Kiki (11) grijpen er net naast. Tessel: “Heel jammer want ik vond vooral Flamenkita vet cool. En na die eerste strepen leek het nog niks. Knap hoor als je dat kunt.”

Gertie Jacquet tekent Flamenkita

Wat vond je beter: het boek of de voorstelling?
Theatergroep Samba Salad maakte van Flamenkita een opzwepende kindervoorstelling, een flamencosprookje. De spelers en muzikanten dansen en zingen vol vuur en Spaanse passie, en tussendoor vertellen ze het verhaal. Dat gaat over de Spaanse jongedame Cypressa, die van haar vader moet trouwen met een saaie man uit het dorpje. Cypressa weigert en vlucht het bos in, waar zich een heks schuil zou houden. Ze ontmoet er Amato, een jonge flamencodanser. Die speelt een belangrijke rol nadat Cypressa door de heks in een boom is veranderd. Zal hij haar kunnen redden? Bijna in trance volgt een zaal vol kinderen het verhaal. Later gevraagd wat ze nu beter vonden: het boek of de voorstelling? “Het is best een eng verhaal als je het leest, maar ik vond het gaaf om het een keer te zíen. Met z’n allen kijken was ook spannend. En leuk ook om Flamenkita ‘in het echt’ te zien, die Gertie Jacquet eerder getekend had.”

Schrijfster Anna van Praag
Kinderboekenschrijfster Anna van Praag vertelt in een workshop over haar verre reizen en hoe die belevenissen uiteindelijk in haar boeken terechtkomen. Dat gebeurt nooit precies zoals ze het meemaakte. Maar zonder die reizen zou ze haar boeken niet kunnen schrijven. Maaike (13) is een fan van het eerste uur: “Ik heb alle boeken van Anna gelezen, ook haar nieuwste Kom hier Rosa. Het is een heftig boek, over liefde én over vriendschap, en het speelt in een Spaans dorpje, dat maakt het nog mooier. Leuk om haar hier te horen praten over hoe ze schrijft!”

Samba Salad speelde 'Flamenkita' als flamencosprookje

Samba Salad speelde ‘Flamenkita’ als flamencosprookje

Onmisbaar
Het groot Niet Te Missen Kinderboekenfeest is echt een feest voor kinderen uit de hele stad. “Normaal gesproken is bibliotheek Nieuw Waldeck ‘onze’ bibliotheek, maar vandaag is dít uiteraard the place to be, zegt een vader die op het feest is met zijn dochter van zeven. “De bibliotheek is voor ons echt onmisbaar. Lezen en in aanraking komen met boeken vind ik voor de vorming van kinderen absoluut noodzakelijk. En dan is zo’n Kinderboekenfeest natuurlijk het einde.”

2018-01-09T16:59:21+00:00