Er gaat een wereld open

In de Week van de alfabetisering in september deden NT-cursisten van ROC Mondriaan mee aan een dictee in de bibliotheek. Eerder hadden ze de afsluiting van hun leesgroep in de Centrale Bibliotheek. En ook lessen mediawijsheid vanuit de bibliotheek stonden dit jaar op het programma. Kortom: Mondriaan weet de bibliotheek goed te vinden. Net zoals de cursisten. Zij gaan erheen om “dingen te leren”, “om kranten te lezen”, en om hun kinderen te helpen met hun werkstuk. Mensen die een NT1-cursus volgen, leren er de kneepjes van de Nederlandse taal. Nederlands is doorgaans hun moedertaal, maar zij beheersen die (nog) niet goed genoeg. Docente Carla Heinsbroek: “Je realiseert je niet wat het voor iemand kan betekenen als hij beter Nederlands leert. Er gaat een wereld open.”

Carla Heinsbroek met haar cursisten

Het is bijna Sinterklaas en docente Carla Heinsbroek leest met een groepje cursisten ‘De legende van de drie kinderen’. Een gruwelijk verhaal, waarin Sint Nicolaas nog optreedt zoals hij ooit bedoeld is: als heilige. Vier leerlingen lezen de verschillende rollen. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Heinsbroek: “Dit is een groep op middenniveau: (vooral Surinaamse) mensen met Nederlands als eerste taal, maar ook niet-Nederlandse leerlingen die hier al heel lang zijn en goed kunnen spreken.“

Gedichten, encyclopedieën en verhalen
Verschillende cursisten vertellen dat ze graag lezen. Een jonge man uit Columbia houdt van gedichten, “omdat daar gevoel in zit”, iemand anders leest vaak in een encyclopedie en weer een ander vindt verhalen het mooist. Allemaal weten ze daarvoor de bibliotheek goed te vinden. Als Mondriaan-cursist hebben ze een abonnement en de meesten maken daar volop gebruik van. Niet alleen om te lenen overigens, ook om de krant te lezen. Iemand vertelt dat ze haar zoontje in de bibliotheek hielp zijn werkstuk voor school te maken, omdat ze thuis geen computer hebben.

Schrijven en spelling
Gurdeep Singh (51) uit India is een fervent bibliotheekbezoeker én een enthousiaste deelnemer aan de cursus. Hij werkt bij de Haeghe Groep en wordt door zijn werkgever gestimuleerd beter Nederlands te leren. “Ik hoop dat ik ander werk kan gaan doen als ik de taal beter spreek en schrijf. En ik wil mijn kinderen het goede voorbeeld geven. Blijven leren, zo lang je kunt!” Natividad Bomabá Sirube uit Afrika vindt zélf dat ze de taal niet goed genoeg beheerst en wil daar iets aan doen. Ze houdt van lezen, ze kan er geen genoeg van krijgen: “Ik lees om te leren, ik wil bijvoorbeeld de geschiedenis van Nederland leren kennen.” Wat ze het moeilijkste vinden? Eensgezind: “Schrijven en spelling.”

IMG_9242Altijd al in het onderwijs
Carla Heinsbroek zit haar ‘hele leven’ al in het onderwijs. Ze begon op een reguliere, ‘witte’ basisschool, ging naar het speciaal onderwijs en heeft een aantal jaren op een Jenaplanschool gewerkt. Maar op een gegeven moment trok het onderwijs aan volwassenen (de ouders van ‘mijn’ kinderen) en kwam ze bij ROC Mondriaan terecht. Daar heeft ze sinds 1992 al heel wat cursisten die met de taal worstelden, een stevige riem onder het hart gestoken.

Alles kunnen lezen
Heinsbroek: “Stel je voor dat je ineens zelf op stap kunt, omdat je nu alle straatnamen kunt lezen en dus weet waar je bent. Of zelf het menu in een restaurant kunt lezen, of de agenda van de bioscoop. Dat je een eigen agenda kunt hanteren zodat je niet alles hoeft te onthouden, en je kleinkind een verhaaltje kunt voorlezen. Dat je een e-mail kunt versturen en formulieren zelf invullen. Er gaat een wereld voor iemand open als hij de gigantische drempel is overgegaan om een cursus te gaan volgen Dat is fantastisch. En dat motiveert me ook om dit werk te doen. Je kunt iemand echt helpen vooruit te komen.”

Leesclub
Een aantal keren per jaar zoekt Mondriaan voor haar lessen samenwerking met de bibliotheek. Carla Heinsbroek: “We hebben dit jaar meegedaan aan een dictee in de Week van de alfabetisering. En we hebben samen een boek gelezen (Moby Dick). Daarbij hadden onze docenten, samen met Peter Korfage* van de bibliotheek, opdrachten gemaakt, aangepast aan het niveau van de groep. En we zochten er filmpjes bij ter illustratie. Dat sloeg enorm aan. De afsluiting was in de Centrale Bibliotheek, waar Peter een mooi programma in elkaar had gezet: boekbespreking, rondleiding door de bibliotheek, ontmoeting. Echt een stimulans om zelf te gaan lezen en naar de bibliotheek te gaan.”

Behalve dat verzorgde de bibliotheek ook lessen mediawijsheid. Heinsbroek: “Dat was heel nuttig, voor henzelf, maar ook omdat erin aan de orde kwam hoe zij hun kinderen kunnen begeleiden en adviseren.”

*Peter Korfage is overleden op 12 maart 2013 (red.)

2018-01-09T16:59:21+00:00