“De woorden komen nog niet”

Een  presentatie maken voor school. Een column schrijven, of je eigen raptekst. De rap daarna met een klein team uitvoeren, opnemen, regisseren, op YouTube zetten, en ondertussen leren wat de risico’s van internet zijn. In bibliotheek Schilderswijk maakten kinderen zich dit jaar op woensdagmiddag vol overgave de mogelijkheden van de moderne media eigen. Coaches Mohammed en Clint begeleidden rond de veertig kinderen tussen de 8 en de 12 jaar.Nu gaan ze niet alleen naar judo, karate of basketbal, maar volgen ook ons programma; mooi toch? Studio Schilderswijk maakt kinderen spelenderwijs en toch op een serieuze manier mediawijs.

Studio Schilderswijk

In de mediahoek van Studio Schilderswijk is Rashim (11) bezig een rap te maken over voetbal; Yousri (12) wil het over liefde hebben. Ze zitten achter een beeldscherm en proberen allereerst trefwoorden te verzinnen. Met ‘om de wereld’, ‘doel’, ‘keeper’ en ‘panna’ is Rashim al aardig op dreef; Yousri worstelt nog. Rashim: “De tekst is het moeilijkste.” Yousri: “De muziek en het ritme heb ik al lang in m’n hoofd, maar de woorden komen nog niet.”

Start van Studio Schilderswijk
Aanzet tot studio Schilderswijk gaf de eindscriptie van hbo-student Mohammed Tchiche. Het onderwerp: hoe mediawijs zijn kinderen in de Schilderswijk? Het antwoord: ze kennen het internet, ze weten hoe ze moeten omgaan met computers, maar ze zijn zich niet bewust van de do’s en don’ts van het internet. Die uitkomst betekende de start van Studio Schilderswijk.

Talenten ontwikkelen
Daarna kwamen elke woensdagmiddag tien tot vijftien kinderen, direct uit school, naar de bibliotheek aan de Koningstraat. In totaal doen rond de veertig kinderen mee, ze zijn tussen de tussen de 8 en 12 jaar. Coaches Mohammed Tchiche en Clint Mangal begeleiden ze. Clint: “Het doel van Studio Schilderswijk is dat kinderen zich bewust worden van moderne media en talenten ontwikkelen om er slim en doelbewust gebruik van te maken.”

Coaches Mohammed Tchiche (l) en Clint Mangal

Tekst het belangrijkste
Wat willen de kinderen hier leren? Clint: “De meisjes die hier komen, hebben vaak een voorkeur voor presenteren, foto’s maken en tekenen. Jongens willen graag rappen. Ze zien op YouTube hun rolmodel langskomen met een flitsende rap, dure auto’s, kleding en sieraden. Dat willen ze ook. Het eerste waar wij dan op wijzen is de onechtheid van die wereld.” Clint, zelf rapper: “Aan muzikaliteit is bij deze kinderen vaak geen gebrek. Dat is ook heel belangrijk maar daar begint het niet mee. Een goede tekst is de basis.”

Hoe pak je het aan? Mohammed: “We leren ze eerst een idee op papier (nou ja, in Word natuurlijk) te zetten en een schema te maken. Dat uitwerken tot een goed lopende raptekst met intro, refrein, verzen en een afsluiting of ‘uittro’. Zonder scheldwoorden. Gewoon in goed Nederlands.” De resultaten mogen er zijn. Clint start YouTube, laat een rap zien die klaar is en vertelt trots dat dit een product is van een heel team dat afwisselend rap, camerawerk, regie en montage heeft gedaan. (zie youtube.com/studioschilderswijk).

Ook pianoles
Behalve leren rappen kun je in studio Schilderswijk ook op een andere manier met muziek aan de gang. Zeker twintig kinderen kwamen afgelopen jaar geregeld, soms met hun ouders, naar de pianoles van Karin Camerik, die werkte in bibliotheek Schilderswijk. “Muziek blijkt steeds weer iets te zijn wat iedereen deelt. Verschillen in nationaliteit, taal, religie, sociale klasse, ze doen er hier niet toe, creativiteit en zelfvertrouwen ontwikkelen des te meer. Het is bovendien bekend dat zelf muziek maken de hersenontwikkeling stimuleert. En, misschien wel het allerbelangrijkste: iedereen die hier komt, leert niet alleen veel, maar beleeft er ook plezier aan.”

Studio Schilderswijk maakt kinderen spelenderwijs en toch op een serieuze manier mediawijs. Clint: “Mohammed en ik zijn langs scholen in de wijk gegaan om ons programma te laten zien. Docenten werden zo enthousiast dat ze kinderen naar ons toestuurden.”

2018-01-09T16:59:22+00:00