Een kopje thee van vrouwenmantel, een kop soep besprenkeld met hondsdraf bloemetjes of salade met hosta. Marjanne Huising vertelde donderdag 19 mei 2016 in bibliotheek Leidschenveen over al dat lekkers uit de natuur en ook de gezondheidsvoordelen kwamen aan bod.

Een kruidenspecialist op bezoek
Marjanne Huising is jarenlang hovenier en tuinontwerpster geweest. Sinds 12 jaar heeft zij een praktijk voor Kruidengeneeskunde en geeft zij Kruidenwijsheid cursussen, waarin geneeskracht, contact met de natuur en eetbare natuur centraal staat. Zij schreef een aantal boeken zoals Kruidenwijsheid over appelvrouwen, Weegbreemannnen en andere kruidenmensen en De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen. Er was een echte kenner in de bibliotheek dus!

Proeven & een persoonlijke noot
Marjanne vertelde  niet alleen, de bezoekers mochten ook proeven van al dat lekkers uit de natuur: tijmcake, lavendelbrownie, zevenbladtaartje, kruidenboter met daslook en pesto van brandnetel en weegbree om maar een paar gerechtjes te noemen.  Iedereen mocht zijn/haar eigen thee maken met versgeplukte kruiden. Marjanne sloot de avond af met het voorlezen van een bloemensprookje “Al helend”.

Informatief en persoonlijk
Het was een leuke, informatieve avond de bezoekers waren een geïnteresseerd en stelden leuke vragen. In de pauze en na afloop was iedereen enthousiast en mensen bleven nog zeker een uur “hangen” om na te praten, een gesprekje met Marjanne te voeren of boeken te kopen. Marjanne nam voor iedereen de tijd : zij signeerde de boeken niet alleen,  maar schreef ook een persoonlijk woordje in de boeken!

foto’s: Henriette Guest

RECEPTEN van Marjanne Huising
Lezing bibliotheek Leidschenveen in Den HaagZoete recepten
Tijmcake
Basisrecept voor cake: 100 gram meel, 1 theelepel bakpoeder/wijnsteenzuur, 100 gram suiker met twee eetlepels tijm mengen dan 100 gram zachte boter en twee eieren toevoegen. Eventueel nog een ei toevoegen als het mengsel niet vloeiend is.
Oven op 180 graden voorverwarmen
50 minuten bakken dan de breinaaldtest (even de naald in het deeg steken als deze er nat uit komt dan nog 5 of 10 minuten langer in de oven).

Lavendelbrownie
500 gram suiker (gemengd, basterdsuiker en kristal, voor het knispergevoel)
200 gram bloem ( half volkoren en half wit)
5 eieren
10 gram bakpoeder
250 gram gesmolten roomboter
125 gram cacao
4 eetlepels lavendelbloemen of blaadjes in stukjes. (zoek naar je eigen hoeveelheid)
Alles goed mengen, ik doe dat met een lepel.
In een laag bakblik (30×40)
Dan een half uur in de over op 180C of gasstand 3. (zelf doe ik 40 minuten op 160 in hete luchtoven)
In de over af laten koelen dan zakt het niet zo in. Of er uit halen en aluminiumfolie er over leggen, niet strak anders wordt het te nat.

Muntwraps
Maak een mengsel van roomkaas en geprakte aardbeien. Voeg 1 eetlepel of zoveel als je lekker vindt
Als het dikker blijft kun je het in de wrap rollen anders op een toastje, wrap of koekje scheppen.

Drankjes
Lievevrouwebedstrowijn
Neem een fles wijn en drink een glaasje omdat er wat ruimte moet ontstaan voor de toppen van het lievevrouwebedstro. Neem een droge witte wijn of een zoete rode wijn en doe er 4 toppen in laat tenminste 12 uur trekken.

Vlierlimonade
Neem een fles of jampot of grote weckpot
Bedek de bodem met rozijnen
Doe er 1 of 2 schijven citroen bij
2 tot 4 vlierbloesems
Laat een nacht staan.
Op een zonnige dag met een ijsklontje!

Hartige recepten
Pesto met brandnetel en weegbree
3 teentjes knoflook persen
2 theelepels zout
paar snufjes peper
50 gram brandnetel en weegbree
25 gram walnoten
25 gram parmezaanse of oude kaas
olijfolie
voeg alles samen in een blender of gebruik een staafmixer
De olie giet je er in scheutjes bij begin met drie eetlepels en voeg dan steeds wat toe tot het een zalfachtige massa is
TIP een eetlepel door de macaroni en je saus is klaar

Zevenbladtaartje
Taartbodem: 50 gram havervlokken, 3 eetlepels sesamzaad, 120 gram gebuild tarwemeel, 1 theelepel bakpoeder, peper, zout, 0,8 dl water en 0,8 dl zonnebloemolie. De droge ingrediënten mengen en het water met de olie apart kloppen. Daarna samenvoegen en 15 minuten laten rusten.
Ondertussen de vulling maken
Vulling
Bak een flinke ui met knoflook zacht. Voeg 100 gram zevenblad toe en laat dit even mee bakken. Doe alles in een kom en voeg 100 gram geraspte oude kaas toe en 2 of 3 eieren. Wat meer kaas toevoegen kan altijd of strooi op het laatst nog wat kaas over de vulling.
Druk de taartbodem in de bakvorm. Verdeel de vulling er over en laat ongeveer 40 minuten bakken in de oven op 180 graden. De kaas moet lekker bruin zijn.

Eet smakelijk