Een zomer vol cultuur in de bibliotheken Leidschenveen en Ypenburg, tijdens de culturele zomerschool (14 juli t/m 20 augustus). Donderdag 14 juli was de aftrap en volgden kinderen de workshop Capoeira, volwassenen leerden alles over Ebru-schilderen.

Kunst: lezen, schrijven en Ebru-schilderen
Volwassenen luisterden ’s morgens eerst naar de lezing van cultuurhistorica Willy Atema over lezende en schrijvende mensen op schilderijen. Natuurlijk ging dit gepaard met beeld op het Digibord in de bibliotheek. Daarna gingen zij onder leiding van Doris Anderson (Stichting Turkse Kunst en Kultuur) zelf aan de slag met Ebru-schilderen, een traditionele Turkse kunstvorm. Ebru is schilderen op water vermengd met een soort lijm. Op het water wordt olieverf gedruppeld om dit te bewerken met een stokje of een kam. Hierdoor ontstaan er prachtige afbeeldingen. Hierna wordt op het water een papier gelegd en er weer afgehaald. In spiegelbeeld komt de afbeelding op papier. Zelf bepaal je de kleuren en vormen. Het resultaat was geweldig verrassend!

Capoeira!
’s Middags leerden 20 kinderen meer over capoeira onder leiding van Arnold van Capoeira Den Haag. Capoeira is een vecht- en danssport, een Braziliaans spel met sierlijke bewegingen en coole sprongen. Een combinatie van muziek maken, muziek luisteren, bewegen en reageren op die muziek. Al snel klonk dan ook ritmisch geklap door de bibliotheek. De kinderen deden diverse bewegingsspelletjes en oefenden verdedigingstechnieken. Na een korte pauze maakten zij zelf muziek met de muziekinstrumenten en oefenden zij met zingen. De workshop werd afgesloten met een imitatiespel waarbij de kinderen alles moesten nadoen wat meester Arnold deed: van gekke bekken trekken tot heerlijk rennen door de bibliotheek!


Uit de kunst!
Op zaterdag 20 augustus, 11.00 – 12.30 uur, laten de deelnemers aan de diverse activiteiten u met zang, dans, foto’s, verhalen en muziek meegenieten van hun belevenissen tijdens deze eerste culturele zomerschool in Leidschenveen/Ypenburg. Iedereen was van harte welkom in bibliotheek Leidschenveen.

Foto’s: Henriette Guest