Week van de Mediawijsheid

Dat het belangrijk is aandacht te besteden aan Mediawijsheid, blijkt wel uit de cijfers van de Monitor Jeugd en Media 2017: kinderen groeien op met het internet, maar weten de informatie die zij lezen moeilijk kritisch te beoordelen. Bibliotheek Den Haag organiseert het hele jaar door activiteiten rond dit onderwerp. Maar in de Week van de Mediawijsheid staat het jaarlijks landelijk extra centraal en dan doen we uiteraard mee! Het thema dit jaar was ‘Generatie Media: samen mediawijs’. Bibliotheek Den Haag werkte samen met de afdeling Mediabeleid/Media Infrastructuur van de gemeente om dit thema goed voor het voetlicht te brengen.

Radio-uitzendingen in Studio B
Resultaat was een vijfdaagse live radio-uitzending op Den Haag FM, waarin iedere avond een speciaal onderwerp centraal stond. Aan de orde kwamen Fakenieuws, I love robot, Catfish, Youtube en cyberpesten. ‘Je moet je altijd afvragen waar nieuws vandaan komt, welke belangen er zijn’, zo vertelde Peter Burger (docent Journalistiek en Nieuwe media aan de Universiteit Leiden) in een van de uitzendingen. En dat is precies waar het om draaide. Bekende gasten zoals Curt Fortin, Ferry Mingelen, Bibi Breijman, Stephanie van Eer en Shelly Sterk kwamen langs om te vertellen over hun ervaringen.

In de wijken
Natuurlijk organiseerden ook de wijkbibliotheken veel activiteiten voor alle leeftijden. Zo werkten jong & oud in verschillende vestigingen samen om puzzels op te lossen en te bouwen in Minecraft. Ouderen gaven instructies aan jongeren en samen probeerden zij het spel zo goed mogelijk te spelen.  En ook Robots konden niet ontbreken: kinderen maakten zelf een robotje en leerden ondertussen over elektriciteit, de stroomkring. Natuurlijk testten ze de robots erna uit in de bibliotheek.

Bouwen & programmeren: de taal van de toekomst
Programmeren, animaties maken, websites bouwen, apps ontwikkelen en games creëren: dit wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij en het is daarom goed dat kinderen hier kennis mee maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of de medewerkers van CoderDojo waren er om de kinderen te helpen. Ook leerden bezoekers hoe de lopende band bij het inleveren van boeken in de Centrale Bibliotheek werkt. Met LEGO®Mindstorms werd het proces inzichtelijk gemaakt. Een uniek kijkje achter de schermen in de Centrale Bibliotheek kon daarbij niet ontbreken uiteraard!