Vijf gangen, vijf schrijvers, vijf ronde tafels met lezers 

Ter gelegenheid van de Boekenweek 2015 met waanzin als thema vond in samenwerking met HOF Catering in de Centrale Bibliotheek aan het Spui op zondag 8 maart vanaf 12.30 uur een prachtig, culinair en literair verantwoord evenement plaats. Een vijfgangenlunch gecreëerd door top-kok Paul van Waarden waarbij de vijf Nederlandse top-auteurs: Yvonne Keuls, Ronald Giphart, Bart Chabot, Tomas Ross en Roel Janssen hun nieuwe werk presenteerden aan lezers die zich vooraf hadden ingeschreven.

Voor de Campertiaans vurrukkulluke lunch die Paul van Waarden ter plekke vanaf zijn kookeiland serveerde, was het themawoord ‘waanzin’ uitsluitend in positieve zin van toepassing. Waanzinnig heerlijk, inventief en verrassend, vanuit de visie dat bewust eten en drinken bijdragen aan de gezondheid en het geluk van mensen en de duurzaamheid van de omgeving. Na elk gerecht wisselden de schrijvers van tafel om de gasten de kans te bieden met alle auteurs van gedachten te wisselen.

 Voor de meeste van de vijf nieuwe romans deed het thema ‘waanzin’ ook in de duistere zin van het woord opgeld. De volgende titels verschenen ter tafel:

 Rapport Tommie van Yvonne Keuls, een prachtige, uiterst pijnlijke roman over het seksueel misbruik van jonge jongens.

 Harem van Ronald Giphart, een waanzinnig fijne utopische roman, een loflied op een vader. Mild, vol ironie en vrije liefde.

Triggerhappy-extended-version van Bart Chabot, een zinderende roman over een psychopaat die zich in het dagelijks leven ogenschijnlijk normaal als chirurg staande houdt. Een nieuwe, verrijkte Triggerhappy.

De vrienden van Pinocchio van Tomas Ross, een schokkende roman over het misbruik van minderjarige jongens in de Pinocchioclub in Praag, een beruchte bar voor pedoseksuelen, gebaseerd op de affaire Demmink.

Fout goud van Roel Janssen, een verbijsterende factionroman over de grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis  tijdens de Tweede Wereldoorlog.


foto’s: Mylène Siegers