“Bijblijven” met een cursus Facebook

Al ruim tien jaar biedt Bibliotheek Den Haag cursussen en workshops aan over internetgebruik. Voor beginners en gevorderden. De bibliotheek volgt de actuele ontwikkelingen op de voet en laat de inhoud van de cursussen hierop aansluiten. Behalve ‘internet voor beginners’ dus ook ‘veilig internetten’ en ‘communiceren via internet’. Dit jaar bijvoorbeeld een workshop ‘Facebook’, waarvoor zich flink wat enthousiaste deelnemers meldden. Zoals An Portier (75): Ik vind het enig om op Facebook met jonge mensen te chatten. Ik ga als het ware de hele wereld over en blijf zo een beetje op de hoogte van wat jongere generaties doen en wat hen beweegt.” Zo hebben alle cursisten hun eigen redenen om te ‘Facebooken’.

foto: Loes Schleedoorn

Je kunt er bijna niet meer omheen. Als je een beetje bij wilt blijven, leer je communiceren met de nieuwe sociale media. In de Centrale Bibliotheek volgden dit jaar dan ook heel wat mensen de cursus ‘Facebook’.

Er iets van willen weten
An Portier (75) is een van de deelnemers: zij gebruikt het internet als venster op de wereld en is er al behoorlijk vertrouwd mee. Ook voor cursiste Eeka Jozee (75) is communiceren via internet niet nieuw. Ze heeft kinderen en kleinkinderen aan de andere kant van de wereld met wie ze regelmatig skypt. “Ik ben hier om te begrijpen wat mijn kleinzoon op de computer uitspookt. Zelf hoef ik niet zo nodig op Facebook maar ik wil er wel iets van weten.”

Bijblijven
Ook Marlène Sy A Ten (72) en Pherai Khimradj (67) meldden zich voor de cursus aan. Marlène chat via Skype met haar familie die op Curaçao woont. Ze doet de cursus om straks ook via Facebook te kunnen chatten. “Dat is vanwege het tijdsverschil handig.” Marlène is een enthousiaste cursiste: “Ik heb bij de bibliotheek ook alle computercursussen voor beginners gedaan. En volgende week ga ik naar de cursus Twitteren. Je moet bijblijven, vind ik.” Pherai Khimradj (67) komt al sinds 1980 in de bibliotheek. “Voornamelijk om kranten te lezen. En van het een kwam het ander. Inmiddels heb ik verschillende cursussen gevolgd en nu dus Facebook. Of ik er ook iets mee ga doen, weet ik nog niet, maar het is goed er iets van te weten.”

foto: Henriëtte Guest

Duidelijke behoefte
Aan het einde van de twee uur durende cursus hebben alle deelnemers een Facebook-account aangemaakt, sommige met foto’s en chatberichten. Ilona Noteboom en collega Heleen de Josselin de Jong die de cursus begeleidden, zijn tevreden. “Dat er zoveel ouderen op af komen, ook op de beginnerscursus die straks weer start, laat zien dat we in een duidelijke behoefte voorzien. Het is toch geweldig dat je mensen in zo’n kort tijdsbestek een heel eind op weg kunt helpen. En met de kennis die ze hier opdoen, gaan ze verder. Dat merk je als ze terugkomen voor een nieuwe cursus op een hoger niveau.”

2018-01-09T16:59:21+00:00