‘De donkere kamer van Damokles’ in fragmenten

Wraak, bedrog, oorlog, goed en fout: daarover ging dit jaar de discussie tijdens de nationale leescampagne Nederland Leest. Het zijn de leidende thema’s van ‘De donkere kamer van Damokles’ van schrijver W.F Hermans. Leden van de bibliotheek kregen het boek in een speciale herdruk cadeau. In bibliotheek Haagse Hout gaf professioneel verteller Hilly Pelle-Tuynman een kijkje achter de schermen van het verhaal en probeerde de bezoekers tot herlezing te verleiden. “Als je het boek al eens gelezen hebt, zal het je na al die jaren zeker weer verrassen!”

Verteller Hilly Pelle-Tuynman

“Wel even iets anders dan vorig jaar”, liet een bezoeker zich ontvallen tijdens de introductie van De donkere kamer van Damokles. “Toen kregen we tijdens Nederland Leest een boek van Remco Campert cadeau, en was het leven vurrukkulluk!” Nu stond dus W.F. Hermans’ meest gelezen boek centraal in de leescampagne. In bibliotheek Haagse Hout maakte professioneel verteller Hilly Pelle-Tuynman haar publiek warm voor het boek door eerst iets over schrijver Hermans zelf te vertellen en een paar fragmenten uit De donkere kamer voor te lezen. Met de bedoeling er daarna met haar publiek over in gesprek te gaan.

Boeiende man
Hilly had zich voor haar voordracht uitvoerig in W.F. Hermans verdiept, en het boek – na ruim dertig jaar – herlezen. De controversiële Hermans, “die altijd met iedereen ruzie maakte”, vertelt ze haar publiek in Haagse Hout, “blijkt een erg boeiende man wiens jeugd getekend is door een tirannieke vader, een teruggetrokken moeder, de onopgehelderde vroege dood van een zusje, en natuurlijk door de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog en alle bijbehorende thematiek staan centraal in ‘De donkere kamer’.”

Fragmenten die raken
Anders dan wanneer ze voorleest in bijvoorbeeld zorginstellingen, weet ze niet wie vandaag haar publiek zal zijn. Hoe kies je fragmenten uit als je niet van tevoren weet wie er naar je zal luisteren? Hilly: “Dat is wel lastig, ja. Maar ik pik er natuurlijk fragmenten uit die mijzelf erg hebben getroffen, en als je die emotie weet over te brengen is het goed. Bij dit boek zijn de gekozen passages illustratief voor de motieven van hoofdpersoon Osewoudt. Zo kun je in korte tijd toch aan de essentie van het boek raken. En ook al is het een zwaar verhaal, er zit toch ook humor in. Daarmee raak je de luisteraars meestal wel.”20140319102029030

Voorlezen werkt aanstekelijk
En dat was zeker zo. Het publiek in Haagse Hout, dat bestond uit bibliotheekbezoekers die onverwacht werden getrakteerd op deze literaire vertelling, luisterde geboeid en geamuseerd toe. Willem Frederik Hermans werd weer even tot leven gewekt en bleek die middag nog lang geen vergeten schrijver. Een van de luisteraars noemde na afloop moeiteloos vijf boektitels van hem op. Iedereen nam het gratis exemplaar van De donkere kamer met plezier in ontvangst. En ja, ze zouden het gauw gaan herlezen, want inderdaad: na al die jaren was het verhaal toch echt weggezakt. “Ik heb het boek nooit gelezen”, bekende een al iets oudere heer, “maar dat ga ik nu zeker doen. Mooi initiatief van de bibliotheek om het boek zo te introduceren. Het werkt aanstekelijk.”

Foto: Loes Schleedoorn

2018-01-09T16:59:23+00:00