Bibliotheek goede plaats voor voorlichting over nieuwe en sociale media

Iedereen die met z’n tijd meegaat weet wel íets van de ‘nieuwe’ en sociale media. Maar als het om echte kennis gaat, valt er vaak nog van alles te leren. Hoe werkt bijvoorbeeld een e-reader precies, en wat kun je allemaal met een iPad? Is Facebook wel veilig en wat héb je eigenlijk aan die sociale media? Om daarop antwoord te krijgen, bezochten veel mensen in de Week van de Mediawijsheid de Media Informatiemarkt in de Centrale Bibliotheek. Daar gaf ook schrijfster Marjan Berk (80) een hilarisch inkijkje in haar ‘leven met de digitale media’, die ze enthousiast – maar niet zonder slag of stoot – heeft leren gebruiken. In de tijd dat ik overstapte van schrijfmachine naar laptop kende ik álle helpdeskmedewerkers van naam.”

Marjan Berk

De nieuwe (sociale) media zijn in een razend tempo ons dagelijkse leven binnengekomen. Maar hoe ga je er gemakkelijk, bewust en veilig mee om? Het hele jaar door organiseert Bibliotheek Den Haag lezingen, workshops en informatieve bijeenkomsten om antwoord te geven op die vragen. Het hele jaar door, maar in het bijzonder in de Week van de Mediawijsheid, dit jaar van 23- 30 november.

Eye openers
In de Centrale Bibliotheek trok de Media Informatiemarkt op zondag 25 november volop bezoekers die hun digitale kennis wilden bijspijkeren. Iemand zocht bijvoorbeeld op een tabletcomputer foto’s van de Centrale Bibliotheek op. “Ben zo benieuwd of het me lukt. Ik heb net een korte instructie gekregen maar het is wennen hoor, zo’n apparaat.” En het lukte! Een andere bezoeker liet zich intensief voorlichten over de mogelijkheden van de iPad. Ze gaat er vast een kopen? “Ja, ik denk het wel. Was ook al in de Apple store. Maar de informatie die je daar krijgt is toch gekleurd, en hier natuurlijk niet.” En weer iemand anders had interesse in de e-reader. “Ik dacht dat je die kocht met boeken en al erop, maar nu net hoor ik dat je er e-books op moet downloaden. En dat dat ook kan via de website van de bibliotheek. Nooit geweten”.

Berk steelt de show
Schrijfster Marjan Berk (80) trok halverwege de middag alle aandacht. Ze vertelde over haar ervaringen met nieuwe (sociale) media. “Ik ben niet echt handig met digitale media, maar ik heb ze toch leren gebruiken.” Beginnend bij het begin: “In de tijd dat ik overstapte van schrijfmachine naar laptop kende ik álle helpdeskmedewerkers van naam. Toen ik thuiskwam met de laptop moest ik al bellen om te vragen hoe hij open ging!”

Op Facebook?
Maar nu zit ze dan toch ook op Facebook. “Een geweldig communicatiemedium, maar wat wordt er op gelogen, bijvoorbeeld over opleidingen. En er wordt wat af geleuterd, daar wil je niet mee geassocieerd worden. Ik heb pas nog iemand ‘ontvriend’. Maar het is ook een uitkomst voor mensen die zich alleen voelen, dus ik raad aan om het gewoon te doen.”

“Boeken blijven”
Over de e-reader was lezeres Berk kort. “Verdraaid handig voor mensen die grote letters nodig hebben, en als je op reis wilt met twaalf dikke boeken. Maar ik zal er toch makkelijk mee in bed gaan liggen? Boeken houden toch prettiger vast en, heel belangrijk, ze ruiken lekker. Daarom geloof ik ook in de toekomst van het boek.”week mediawijsheid

Voorbeeld
Of bezoekers een voorbeeld aan haar namen? Een vrouw antwoordde: “Ik houd van de boeken van Marjan Berk. Ze is eerlijk. Ik twijfel al een hele tijd of ik mee zal doen aan die sociale netwerken. Nu ik haar gehoord heb, kan ik dingen beter afwegen. Ik ga hierna meteen kijken of iemand me kan vertellen hoe ik het aan kan pakken.”

Het hoe en waarom
Daarvoor kon ze terecht bij ‘coach’ Petra Stiblikova. De belangrijkste vragen die ze kreeg gingen over het hoe en waarom van Facebook. “Dan vertel ik waarom ik zélf op Facebook zit, om vrienden op te zoeken, dingen af te spreken, op de hoogte te worden gehouden van de gebeurtenissen. Ik vertel hoe je een account aanmaakt en hoe je foto’s plaatst. Maar ook heel wat mensen waren bezorgd over de veiligheid van het medium. “Met hen ga ik door de instellingen heen en laat ze zien hoe gemakkelijk je informatie afschermt.”

Compliment
Een ambtenaar van een Haags ministerie wachtte geduldig tot ze uitleg kreeg over de werking van de e-reader. “Ja, het is druk, niet erg. Geweldig hoe de bibliotheek meegaat met zijn tijd en deze voorlichting organiseert. Het is er een goede plaats voor. Het is heel belangrijk om verstandig te leren omgaan met social media. Dat moeten wij op ons werk ook. Ieder nieuw zakelijk contact kijkt toch even op LinkedIn hoe je je presenteert.”

2018-01-09T16:59:23+00:00