Een Battle in de bibliotheek? Ja hoor, echt waar! Zes leesclubs lazen een van de zes boeken van de AKO Literatuurprijs Toplijst. De leden van deze leesclubs gingen op zondag 2 november 2014 in de Centrale Bibliotheek met elkaar, en met de Haagse Juryleden in debat over het gelezen boek. Een ware literaire strijd dus, onder leiding van schrijver Bart Chabot. Het ging allemaal om de Haagse Lezersprijs, ter waarde van maar liefst €5000,-! Deze prijs mocht Bibliotheek Den Haag namens Den Haag overhandigen aan de winnaar: de schrijver van het boek! 

Bij binnenkomst in de Centrale Bibliotheek was de spanning voelbaar. Leden van de verschillende leesclubs fluisterden onderling nog snel wat strategieën voor de strijd. Ook genoten de aanwezigen met een hapje en een drankje van de ritmische, Caribische klanken van de band Tipico. Nadat de laatste zaken besproken waren, werd het toch echt tijd voor … The Battle.

Een literaire strijd
In de eerste ronde vertelden de leden van de leesclubs over de inhoud van het door hen gelezen boek. En daarbij schuwden zij geen enkel middel! De leesclub die De Bijbel voor ongelovigen (Guus Kuijer) las, opende hun pitchmoment bijvoorbeeld met echte gospelmuziek. En een vertegenwoordiger uit de leesclub die Stikvallei (Frank Westerman) las, bracht als ware voordrachtkunstenaar de citaten ten gehore, waarna een andere clubgenoot met verve liet horen wat Westerman beoogt met zijn boek.

Bart Chabot ondervroeg de leden van de leesclub in de tweede ronde op humoristische wijze over de gelezen boeken. Wat bleek? Binnen de leesclubs liepen de meningen best uiteen. Lastig om dan tot een eensgezind oordeel te komen, maar dat lukte gelukkig wel!

And the winner is …
Na de wijze woorden van de leesclubleden ging de jury in beraad. De meningen van de leesclubs werden gewikt en gewogen en in combinatie met het oordeel van de Haagse jury, volgde het besluit. Wethouder van Cultuur, Joris Wijsmuller en schrijver Bart Chabot hadden de eer de winnaar bekend te maken. De Schrijversacademie stelde een check beschikbaar met een bedrag van €5.000,- voor de schrijver van het winnende boek. Voordat de winnaar bekend werd gemaakt, wees wethouder Wijsmuller erop dat de Haagse Lezersprijs niet zomaar een prijs is: “Haagse lezers zijn de ‘pitbull terriërs’ onder de literatuurliefhebbers, met Haagse kwaliteiten genadeloos kritisch maar ook doorspekt van zelfrelativering.” Met deze woorden openden de heren de rode envelop, de winnaar was: Stefan Hertmans met Oorlog en terpentijn.

Foto’s: Gerrit de Heus