Project Description

Dansen met de vijand

‘Als sportlerares heb ik toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen: dé kans om snel een briefje of pakje over de draad te gooien’. Dit zijn de woorden van danseres Roosje Glaser.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde zij in verschillende concentratiekampen, nadat zij verraden werd. Ze overleefde door te dansen, met de vijand.

School op bezoek en opening expositie
In april was haar indrukwekkende verhaal voor tachtig leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep de leidraad bij een reis terug in de tijd. Zij kwamen naar de Centrale Bibliotheek en kregen aan de hand van de tentoonstelling Dansen met de vijand les over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging, leerden over bronnenonderzoek, écht en fakenieuws en tot slot gingen zij in gesprek met Paul Glaser, de neef van Roosje Glaser, die haar verhaal opschreef in een boek.

Boeiend leven in woord en beeld
Met dit bezoek, opende direct de expositie Dansen met de vijand die in de Centrale Bibliotheek te zien was. De bibliotheekbezoekers leerden zo ook het persoonlijke verhaal van deze moedige danseres kennen. In woord en beeld, met foto’s en films die zij voor en na de oorlog maakte, werd een beeld geschetst van haar bijzondere leven.