De Stip’ is een prentenboekverhaal met leuke tekeningen. In de Week van de Mediawijsheid luisterden kinderen in bibliotheek Haagse Hout er aandachtig naar toen het werd voorgelezen. Ze bekeken de tekeningen tot in detail. Maar het werd pas echt stil toen hetzelfde verhaal nóg eens voorbij kwam, maar dan in een geanimeerde (digitale) versie. Ze genoten volop van de bewegende beelden op een groot scherm en de geinige stemmetjes. Gaat het geanimeerde verhaal het winnen van de voorgelezen versie?

Eerst luisteren naar het voorgelezen verhaal

Eerst luisteren naar het voorgelezen verhaal


Het is woensdagmiddag, twee uur. Moeders, een enkele vader, en hun kroost hebben zich op kussens verzameld in de voorleeshoek van bibliotheek Haagse Hout. ‘Juf’ Erika heeft een bijzonder programma vandaag. Ze leest De Stip voor, een prentenboek van Peter H. Reynolds. Ze laat de eerste tekening zien: “Hoe ziet Floor eruit?” Een van de kinderen vindt haar “verdrietig”. “En hoe komt dat? Dat komt doordat Floor vindt dat ze niet kan tekenen.” De kinderen vinden het zielig en terwijl ze de tekeningen laat zien, leest Erika het verhaaltje voor. Volop aandacht.

Geanimeerd verhaal
Tot zover is het wat Erika Faragó elke woensdagmiddag doet: voorlezen en daarna knutselen. Maar vandaag – omdat het ‘De Week van de Mediawijsheid’ is – , gebeurt er iets extra’s. Ze laat hetzelfde, digitale, verhaal nu op een groot scherm zien vanuit de computer. In deze geanimeerde versie van De Stip zien de kinderen Floor nu bewegen, praten en mooie tekeningen met stippen maken. Ze hebben het verhaaltje net nog verteld gekregen, maar luisteren en kijken ademloos toe, van begin tot einde. Gevraagd wat ze het leukste vonden? “Het ‘filmpje’!”

En dan kijken en luisteren naar de geanimeerde versie

En dan kijken en luisteren naar de geanimeerde versie

Nog zeldzaam
Erika: “Heel logisch. Bewegend beeld en verschillende stemmetjes zijn veel aansprekender. De personen gaan leven. Bovendien zijn ze bewegend beeld gewend van de tv. Het is jammer dat er nog niet veel prentenboeken met animaties zijn. We hebben dit verhaal speciaal voor de Week van de Mediawijsheid uitgezocht.” Ze geeft de ouders een tip: zoek op het internet via Google naar ‘geanimeerde prentenboeken’ en je vindt ongetwijfeld een paar leuke.”

Aanvulling
Gaat het voorgelezen verhaal dan het onderspit delven? Erika: “Geanimeerde prentenboeken kunnen bijdragen aan de leesontwikkeling, zeker van kinderen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Ik zie deze boeken niet in de plaats komen van de ‘echte’ boeken, wel als aanvulling. Thuis het verhaal nog eens lezen heeft echt meerwaarde.”

Ook leerzaam voor ouders
Een moeder van Poolse afkomst is het er helemaal mee eens. “Ik kom hier al drie jaar met mijn dochter. Het is leuk voor haar en voor mij ook. En nuttig want ik leer er ook van. Groot voordeel is dat het gratis is.” Een moeder uit de wijk: “Ik ben hier nu voor de derde keer. Thuis lees ik ook veel voor, maar dit is heel leuk en leerzaam voor mijn zoontje. Bovendien breekt het de woensdagmiddag, zeker met slecht weer.”

Goed voor de taal
Een vader met een Arabische achtergrond glundert van oor tot oor. Niet alleen zijn zoontje heeft genoten, ook hijzelf was geboeid. “Mijn vrouw en ik komen hier vaak met onze zoon. Het is belangrijk om de taal goed te leren. Thuis spreken we Arabisch, Servisch-Kroatisch en Engels. Op school en hier leert hij goed Nederlands.”

Erika: “Er komen hier veel ouders met een buitenlandse achtergrond, en ze komen trouw. Dat is fijn want daardoor kennen ze elkaar en kennen de kinderen elkaar. Voorlezen versterkt kortom de sociale contacten onderling. Dat motiveert en stimuleert. Ons ook!”

Tekst: Ton van der Veeken

Foto(‘s): Loes Schleedoorn